Десетокласници от Средно училище Пейо К. Яворов“ в Чирпан осъдиха“

...
Десетокласници от Средно училище Пейо К. Яворов“ в Чирпан осъдиха“
Коментари Харесай

Десетокласници осъдиха на 8 години затвор мъж, стресирал студентка

Десетокласници от Средно учебно заведение " Пейо К. Яворов “ в Чирпан " осъдиха “ на 8 години отнемане от независимост при първичен непоколебим режим на изтърпяване, мъж направил обир на чанта от студентка. Подсъдимият е нарушил закона в изискванията на рисков рецидив, което се регистрира от " ученическия правосъден състав “ и увеличи в допълнение наказването му.

Това стана по време на възстановка на углавен правосъден развой по автентичен случай. Тя се прави за първи път отвън съда, а точно в киносалона на учебното заведение, " трансфорат “ в правосъдна зала в навечерието на патронния празник на гимназията.

В началото феновете разгледаха залите на Апелативен съд – Пловдив, чрез клип за съда, сниман от Българска национална телевизия във връзка 20-годишнината от възобновяване му, а по-късно посрещнаха правосъдния състав прави, както се прави в действителен правосъден развой.

Общо 14 възпитаници изиграха ослепително функциите на арбитър, правосъдни заседатели, обвиняем, прокурор, юристи, а други бяха " призовани “ и " разпитани “ като очевидци и движимости лица.

Десетокласникът Ангел Христов описа по какъв начин нарушителят издърпал чантата на потърпевшата студентка и избягал. В чантата имало мобилен телефон, пари и сребърни бижута. На виковете на момичето се отзовали две свидетелки. Подсъдимият минал край тях, потърпевшата им разказала какво е станало и те извикали полиция. После намерили празната дамска чанта. Престъплението е било снимано от охранителните камери на близко заведение, а записите били предадени непринудено на полицията.

По време на " делото “ съдът " разпита “ потърпевшата и двете свидетелки. Беше осъществена очна ставка за изясняване на несъгласия в показанията на трета свидетелка и на самия обвиняем. Като материално доказателство се предяви чантата на студентката, открита след грабежа. След като изслуша прокурора и юриста на подсъдимия, съдът се отдръпна на заседание.

През това време учениците изгледаха с любознание репортаж за дело с огромен публичен интерес, след което пресаташето на Апелативния съд Сашка Пушкова, която преди е била кореспондент в Българската национална телевизия, описа за специалността на правосъдния кореспондент.

Подготовката за възстановката на правосъдния развой продължи три месеца. Учениците се подкрепяха от двама съдии и шестима правосъдни чиновници от Пловдивския апелативен съд.

Директорът на учебното заведение Трифон Йорданов поздрави учениците за сполучливата възстановка на правосъдния развой и им пожела триумф в професионалното насочване.

Гост на възстановката беше кметът на Чирпан Кичка Петкова, която благодари на Апелативен съд – Пловдив и най-много на арбитър Христо Крачолов, чиято е самодейността за симулативни правосъдни процеси. Тя благодари на децата от гимназията за това, че влязоха в функциите на съдии, прокурори, юристи и даже на нарушител, което е тръпка и преживяване, което ще помнят за цялостен живот.

Председателят на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова сподели, че се радва за това че в навечерието на патронния празник на Средно учебно заведение " Пейо К. Яворов “ учениците вземат участие във възстановката на правосъден развой. " Освен тази, имаме и други начинания, чиято съществена цел е младежите да се срещнат с работата на съда и да покачат правната си просвета “, съобщи госпожа Иванова. Тя предложения десетокласниците в Пловдив през април, с цел да бъдат посетители на друга самодейност на съда - " Час на класа “. Тя ще бъде част от " Седмицата на отворените порти на Пловдивския апелативен съд по случай 16 април – Денят на Конституцията, празник на юриста и правосъдния чиновник “. Г-жа Иванова връчи грамоти на всички участници във възстановката на правосъдния развой.

Инициативата е проведена със съдействието на Пловдивския апелативен съд, Местната комисия за битка с противообществените прояви на малолетни и малолетни в гр.Чирпан и Младежки правозащитен център " Заедно за теб “ гр. Чирпан.

         

 
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР