Десетокласници от Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство "Никола

...
Десетокласници от Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство "Никола
Коментари Харесай

Ученици от Златарица отглеждат шафран и очакват добър добив

Десетокласници от Професионалната гимназия по машинизация на селското стопанство "Никола Златарски " в Златарица отглеждат шафран в равнища, засята от тях в парка за осъществяване на на практика занятия към учебното заведение.

Идеята за засаждането, развъждането и сушенето на растението, известно като най-скъпата фалшификация в света, е резултат от присъединяване на възпитаник от гимназията в състезанието на Министерството на земеделието и Министерството на образованието на тематика "Моето стопанство ", описа учителката Надежда Топалова.

Върху половин декар земя на терена за на практика занятия, учениците са засели 100 кг луковици от шафрановия минзухар. Очаква се добивът за първата година да е към 70 грама, като следва да се изследва дали мястото и климатичните условия ще се окажат подобаващи за засаждане на разсад и през идната година, уточни Топалова.

Тя означи, че 17-те десетокласници, които се грижат за полето с екзотичното растение, учат технологията за развъждането и добиването на шафран във факултативния час, наименуван "Екологията и моето стопанство ". Целта е след обобщаване на резултатите учебното заведение да кандидатства за статут на новаторско, тъй като самата просвета е нова за тези географски и климатични територии, уточни тя.

Гимназията е основана през 1919 година, като зимно земеделско учебно заведение, в този момент нейните ученици учат дисциплини, използвани към горското и селското стопанство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР