Десетокласничка се превърна в Девойката от Драконът“ – новата постановка

...
Десетокласничка се превърна в Девойката от Драконът“ – новата постановка
Коментари Харесай

Десетокласничка се превърна в Девойката от Драконът

Десетокласничка се трансформира в Девойката от " Драконът “ – новата режисура на известния режисьор Явор Гърдев на сцената на Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров “ – Варна.

16-годишната Александра Златева е ученик на Детско-юношески спектакъл " Златното ключе “ с началник Сия Папазова, а Гърдев я избира за ролята след среща по време на Международния книжовен фестивал " Варна Лит “ в края на май.

" Срещата, която се реализира с помощта на фестивала " Варна Лит “, означи началото на пътя ми към " Драконът “. Въпреки че бях осведомена с Явор Гърдев и доста огромна част от постановките му, за първи път го виждах персонално. За мен беше извънредно вълнуващо да надникна в неговия свят и да видя театъра през неговите очи. По време на срещата имахме опция да разберем по какъв начин разсъждава, да се докоснем до изкуството и неговия персонален креативен път. Беше едно извънредно потребно прекарване, което, за моя наслада, даде и доста сполучлив резултат “, споделя Александра.

“Във Варна има доста детски театрални студии. Част от тях са и с дълга, сериозна традиция. Тази среща беше доста вълнуваща за мен, само че и потребна, защото Сия Папазова, която сега управлява Детско-юношески спектакъл “Златното ключе ", ме предложения на техни подготовки, с цел да чуя монолози на възпитаниците й. Тогава ми се стори, че мога да намеря изпълнителка за една от основните функции в спектакъла, която би било добре да се изиграе от невръстно момиче със мощен темперамент и бунтарско самочувствие, както е написана, а не от актриса, която да се вдетинява, с цел да изобрази “невръстност ". Накратко преследвах категоричен, а не конвенционален резултат. И по този начин чуването на монолози по едно и също време с това се трансформира и в едно първо прослушване за тази роля в “Драконът ", споделя Гърдев. 

В театъра се провел кастинг с няколко актриси – с доста положителни заложби и гений, само че с витален опит на към този момент зрели хора.

" Бяха минали от дълго време етапа на тийнейджърската бунтовност. За сметка на това у Александра Златева забелязах някакво изключително вътрешно твърдоглавие, откровеност, увереност и говорна просвета, усвоена евентуално в студията “, показва още режисьорът.

Художественият началник на ДЮТ " Златното ключе “ Сия Папазова работи с Александра от 3 години.

" В началото беше неуверена и дистанцирана, само че доста бързо навлезе в целия развой с помощта на своя гений. С нея работя доста целеустремено и деликатно в посоката да бъде актриса. Този ранен, само че безапелационен избор на актьорската специалност, й прави чест. Много малко от младите  хора през днешния ден имат изясненост какво желаят и по какъв начин да го реализиран “, разяснява Сия Папазова. 

" Преди да получа покана за присъединяване в " Драконът “ имахме доста срещи, прекосих през два кастинга и след едно изненадващо позвъняване се оказах на сцената на Драматичния спектакъл. В началото имах леки терзания, само че мисля, че това е изцяло обикновено, и бързо съумях да ги преодолея “, споделя младата актриса.

“Александра се показа обнадеждаващо добре и по този начин се стигна до разпределението й в пиесата. Днес тя решително и безапелационно се оправя със задачата си и аз съм доста удовлетворен, че заложих точно на такова абсолютно систематизиране “, споделя още Явор Гърдев.

За десетокласничката ролята в " Драконът “ е огромна наслада, само че и сериозна отговорност.

" Да се работи с режисьор като Явор Гърдев е голямо наслаждение. Провокира ме да обмислям върху ролята и героинята ми и с негова поддръжка доближих до същността и характера на Девойката. На актьорите и целият екип мога само да благодаря. Изключително вдъхновяващи, помагащи и подкрепящи “, разяснява Александра. Признава, че няма обичана роля и не желае да си слага рамки в това отношение, само че сигурно театърът е най-голямата й пристрастеност.

" Фестивалът " Варна Лит “ дава опция да разкрием характерната връзка сред прозата, късия роман и театъра, в това число и пред гостуващите създатели. Беше изключително потребно! А за шансът, даден на Александра – смъквам шапка на сътрудниците от Драматичния спектакъл, които одобряват най-младите артисти като равни. Това е доста скъпо както в педагогическо, по този начин и в художествено отношение “, счита Сия Папазова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР