Десетките хиляди кораби, които кръстосват световните океани, изгарят над 3

...
Десетките хиляди кораби, които кръстосват световните океани, изгарят над 3
Коментари Харесай

Най-голямата промяна на пазара на петрол идва след по-малко от половин година

Десетките хиляди кораби, които кръстосват международните океани, изгарят над 3 милиона барела мазут с високо наличие на сряда всеки ден. Но от идната година корабната промишленост ще би трябвало да отговори на нови правила, които фрапантно ще понижат нездравословните излъчвания, написа CNBC.

" Това е най-голямата смяна на петролния пазар в историята ", споделя Стив Сойер, старши анализатор във Facts Global Energy. " Ще засегне производителите на нефт, търговците, притежателите на кораби, рафинерии, застрахователни компании, логистични бизнес, банки. Кой остава? Не мога да се сетя за някой, който няма да бъдат обиден ", споделя той.До влизането в действие на новите правила остават по-малко от шест месеца. Готов ли е светът за тази смяна?

От началото на 2020 година Международната морска организация ще забрани придвижването на кораби, които употребяват горива със наличие на сяра над 0,5 %. Към момента разрешените равнища са 3,5 %, а най-използваните горива имат 2,7 % сяра.

Новите правила са резултат от рекомендации на подкомисия в Организацията на обединените народи от преди десетилетие и са утвърдени от над 170 страни. Корабите-нарушители рискуват да бъдат арестувани в пристанищата.

" Това е голяма смяна. Ако приравним корабите към страните, промишлеността ще бъде четвърта или пета в листата по най-вече употребен нефт ", споделя Антъни Гърни, основен изпълнителен шеф на Ardmore Shipping. По думите му, промишлеността е подготвена.

Очаква се ограниченията да основат пренасищане от гориво с високо наличие на сяра, което ще понижи производството му. Сред най-големите производителки е Саудитска Арабия.

Корабите могат фрапантно да понижат излъчванията сяра, като употребяват гориво с ниско наличие на такава, пътуват по-бавно или инсталират пречиствателни уреди. По-скъпият вид е потреблението на чисти горива като придоден газ. Изчисления на анализатори демонстрират, че фирмите, пренасящи по море товарни контейнери, ще би трябвало да създадат спомагателни разноски в размер на $10 милиарда.

Двете най-големи компании в региона в света - AP Moller-Maersk и MSC - ще би трябвало да похарчат по $2 милиарда всяка. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР