Десетки видеа, публикувани в интернет твърдят, че показват как в

...
Десетки видеа, публикувани в интернет твърдят, че показват как в
Коментари Харесай

Има ли пластмасов ориз на българския пазар?

Десетки видеа, оповестени в интернет настояват, че демонстрират по какъв начин в китайски и виетнамски заводи основават неистинен ориз. Според описанието служащи влагат в машина полиетиленови пликове, които след обработка се трансформират в оризови зърна. Дали това е истина или е следващият фалшив, проверява БНР.

Според информация във видеата подправените зърна се вършат от картофено нишесте с незначителен смес на пластмаса за белота и устойчива форма. Според създателите на изказванието най-сериозна заплаха, която крие " пластмасовият ориз " е наличието на афлатоксини, които фактически са доста рискови за човешкото здраве.

Токсинът, който се създава от плесени, е резистентен както на топлинна обработка, по този начин и на друга киселинност на средата. Тези отрови са артикул на плесени и се срещат най-често в царевица, пшеница, ориз, подправки, сушени плодове и ядки. Подобно на други плесени, развиването на афлатоксините се благоприятства от влагата. Постове и мнения във Facebook също тиражират изказванието за съществуването на " пластмасов ориз " в страната.

В част от изявленията е приложена фотография на подправения пластмасов ориз, който е рисков за здравето. Резултатът при инспекция посредством назад търсене на изображението на фотосите демонстрира, че фотографията не е от 2023 година Търсенето води до интернет уебсайт за онлайн извършване на покупки в Русия kaypu.com.

Според сканирания QR код на етикета на пакета с ориз, за който се твърди че е пластмасов, стои продуктът с артикулен номер 4607046122350 и дава отговор на " Рис шлифованный длиннозерный " – в превод " гладък дългозърнест ориз ".

Позиция на БАБХ

В публична позиция до БНР от Българската организация за сигурност на храните показват, че до момента към тях не е подаван сигнал за продажба в магазините на " подправен пластмасов ориз ". От Агенцията показват още, че подобен не е откриван и при инспекциите на инспекторите.

Информации за създаван в Азия пластмасов ориз се разпространяваха преди няколко години, откакто управляващите в Нигерия оповестиха в края на 2016 година, че са задържали 2,5 тона ориз. Първоначално митническата работа на страната разгласи, че оризът е пластмасов, само че след това отдръпна изказванията си, откакто здравният министър съобщи, че няма доказателства за това. През тази година сходни изказвания в обществените медии се възобновиха, само че за тях няма никакви действителни обстоятелства. Опровержение на видеоклипове с такива изказвания неотдавна направи France 24.

Заключение

Твърдението, че в комерсиалната мрежа в България се продава " пластмасов ориз ", който е рисков за здравето е НЕВЯРНО. В БАБХ не е постъпвал досега сигнал за " подправен пластмасов ориз ". При инспекция на фотографията, употребена в множеството от изявленията с сходни изказвания, излиза наяве, че тя не дава отговор на подвеждащото наличие. По-рано и задгранични медии са опровергавали изказванията за " пластмасов ориз ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР