Десетки варненски училища и детски градини подкрепиха кампанията Дарение вместо

...
Десетки варненски училища и детски градини подкрепиха кампанията Дарение вместо
Коментари Харесай

Родители от Варна: Средствата от кампанията Дарение вместо цветя да бъдат разпределени справедливо!

 Десетки варненски учебни заведения и детски градини поддържаха акцията " Дарение вместо цветя ", като шефове, учители и родители взеха решение да подценен традицията в името на положителната идея.

На доста места се организираха наставнически срещи, на които родителите излязоха с решение на 16 септември, когато е и първият образователен ден, да слагат средства в квалифицираните кутии във всяко учебно заведение, като в множеството случаи на учителите ще бъдат поднесени цветя от името на целия клас.

Кампанията, подета от бащата на дребната Алекс, обаче провокира и вълна от възмущение, че средствата, които ще бъдат събрани, ще бъдат ориентирани единствено и само за лекуването на дребното чаровно момиченце. Родители се обърнаха към Varna24.bg  със следния коментар:

" Няма родител, който не би се трогнал от желанието на различен родител да помогне на детето си в името на неговото здраве и да не застане съпричастно и толерантно до него в тази борба. В този смисъл изцяло разбираме и поддържаме родителите на дребната Алекс в битката им за по-доброто бъдеще на дъщеричката им.

В тази акция обаче има детайл на известна дискриминация и неправда по отношение на други деца, които имат съществени здравословни проблеми и чиито родители също се нуждаят от поддръжка.

Затова ние настояваме средствата, които ще бъдат събрани в акцията " Дарение вместо цветя " в първия образователен ден, да бъдат солидарно разпределени най-малко за няколко дечица в потребност, тъй като всеобщо учебни заведения и детски градини ще се включат в тази акция и се чака да бъде събрана една забележителна сума. Настояваме също така да бъде оповестена събраната сума.

Тъй като бащата на Алекс разгласи, че инспекторатът и учебните заведения застават зад него, инспекция откри, че от инспектората не са се разпореждали да бъде наложително провеждана тази акция, а решението е било взето самостоятелно от всяко учебно заведение и детска градина посредством родителските комитети.

Има родители, които считат, че по този метод извършена акцията има детайл на насила, защото дарителството е непринуден жест и той не би трябвало да е за сметка на традициите. За родителите и децата е наслада и знак на почитание поднасянето на цвете на учителя. Затова можеше да не се постанова взето " по комсомолски " решение, а всеки да реши дали желае да подари цвете или да подари парите за него в поставените кутии, като несъмнено има доста хора, които биха купили цвете и задно с това биха дарили средства в желанието си да оказват помощ на дребната Алекс или друго дете в потребност. 

Защото едното не изключва другото. Но на стадния принцип всички прегърнаха идеята, която е добра, само че дано бъде спраделвива. И дано не гледаме като предатели хората, които ще купят букет за учителите в първия образователен ден, тъй като по този начин го усещат и по този начин го схващат.  Нека бъдем солидарни за положителното във всичките му прояви и форми! "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР