Десетки украински деца от окупиран от Русия град в Украйна

...
Десетки украински деца от окупиран от Русия град в Украйна
Коментари Харесай

Москва праща депортирани украински деца във военни лагери в Беларус

Десетки украински деца от окупиран от Русия град в Украйна са били отведени в Беларус и изпратени на " образование за оцеляване при незабавни случаи " с беларуските военни, съгласно локални медии, представени от " Политико ".

Държавният ефирен канал Belarus 4 Mogilev заяви в сряда, че 35 деца от град Антрацит в Източна Украйна , който Русия окупира от 2014 година, са били изпратени в източнобеларуския град Могильов, където са били научени " по какъв начин да се справят в рискови обстановки " в учения с беларуските военни.

В репортажа децата, някои от които носят спортни екипи с съветски флагове, отпечатани на ръкавите им, са показани да се държат едно за друго и да покриват лицата си по време на противопожарно обучение.

Хиляди украински деца са били депортирани в Русия и Беларус от окупираните от Русия елементи на Украйна след пълномащабното навлизане на Русия през февруари 2022 година През юли 2023 година съветският комисар по въпросите на децата Мария Лвова-Белова сподели че  , потвърждавайки, че множеството са били съпроводени от своите родители или други родственици.

Проучване на Йейлския университет откри, че сред септември 2022 година и май 2023 година над 2400 украински деца на възраст от 6 до 17 години са били депортирани в Беларус от Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области на Украйна, които са окупирани от съветските сили.
 Университетът Йейл: Хиляди украински деца са отведени в Беларус
Университетът Йейл: Хиляди украински деца са отведени в Беларус

Не е ясно какъв брой от тях обаче остават в страната

Президентът на Беларус Александър Лукашенко се срещна с група депортирани украински деца предишния месец, като даде обещание да " прегърне тези деца, да ги докара в нашия дом, да ги стопли и да направи детството им по-щастливо ".

През март 2023 година Международният углавен съд (МНС) в Хага издаде и Лвова-Белова, обвинявайки ги, че са следили " противозаконното депортиране " на украински деца. Москва отхвърли обвиняванията.

" Не можем да позволим децата да бъдат третирани по този начин, като че ли са плячка от войната ", сподели в изказване прокурорът на МНС Карим Хан.

През април Съветът на Европа дефинира " насилственото прекачване и русификацията на украински деца " като " доказателство за геноцид ".
 Киев: Указът на Путин за украинските сираци нарушава интернационалното право
Киев: Указът на Путин за украинските сираци нарушава интернационалното право

Около 19 хиляди украински деца са били депортирани в Русия съгласно данни на Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР