Десетки туристи от цяла Европа пристигат в дупнишкото село Бистрица,

...
Десетки туристи от цяла Европа пристигат в дупнишкото село Бистрица,
Коментари Харесай

Любители на парапланеризма се събират в Рила

Десетки туристи от цяла Европа идват в дупнишкото село Бистрица, с цел да практикуват парапланеризъм. Малкото селце е ситуирано в полите на Рила планина и дава отлични условия за хвърчене. Местен клуб се е заел със задачата да сътвори нужните условия, тъй че от ден на ден фенове на рисковия спорт да идват в селото и да подкрепят локалната стопанска система.

Бистрица, Дупница

Физическата работа за създаване на летателната площадка в местността Остроган над село Бистрица е почнала преди два месеца. Идеята обаче се ражда преди няколко години. И всичко с една цел - повече хора да посетят град Дупница и дребните обитаеми места към него.
Петьо Кюркчийски - ръководител на аероклуб „ Свободен полет ": Първо - тези хора идвайки тук подхранват локалната стопанска система. Нощуват в локалните къщи, хранят се в локалните заведения. Второ - всеки по някакъв метод снима хубостта на нашата природа. И споделяйки към този момент след това в обществени мрежи с околните си, мястото придобива от ден на ден и повече известност.
Любителите на параланеризма избират мястото поради лесния достъп до площадката за политане, защото до там има офроуд път. Засега обаче множеството гости са чужденци.
Петьо Кюркчийски - ръководител на аероклуб „ Свободен полет ": Има от ЮАР, Австралия, Нова Зеландия, Швейцария, Италия имаме сега тука, които са на място. Това, което ги притегля е разнообразието, хубостта на Рила планина.
Парапланеризмът е относително млад спорт, който занапред набира известност в България. За прелестен и сполучлив полет най-важно е да преминем инструктаж от дипломиран водач.
Петьо Кюркчийски - ръководител на аероклуб „ Свободен полет ": Има доста неща, които начинаещия водач не може да реши като метеорологичната конюнктура, не знае своите благоприятни условия. Не знае опциите на оборудването до каква степен стига, до какви лимити. Трябва най-малко една година да лети в компанията на по-опитни водачи, с цел да натрупа тоя нужен най-малък опит.
За да разпространяват спорта и концепцията си, парапланеристите от село Бистрица ще провеждат фестивал на полета в Дупница идващия месец.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР