Десетки тонове умъртвени норки се загробват на територията на открит

...
Десетки тонове умъртвени норки се загробват на територията на открит
Коментари Харесай

40 камиона с одрани норки са загробени в твърдишко село, институциите мълчат

Десетки тонове умъртвени норки се загробват на територията на открит рудник край село Боров дол в Твърдишкия балкан, оповестиха през вчерашния ден медиите.
Разследването потегли от bTV, озовали се на място по подаден сигнал за случая. Оказа се, че Окръжната прокуратура в Сливен се е задействала по сигнала, само че и досега няма публична информация по абсурда .
Версията
Тонове скотски боклуци са изхвърлени в открити рудници до сливенското село Боров дол. Сигналът до полицията и прокуратурата е подаден в петък. Според bTV инспекцията разкрива големи количества умъртвени животни , евентуално норки.
„ Трупове, черва, цели животни, всички са загробени там. Норки, белки, нещо от този жанр, единствено кожите са взети “, споделя кметът на община Твърдица Атанас Атанасов. Според него там са изхвърлени над 40 камиона с одрани животни. „ Между 120 и 140 тона , нещо доста огромно ”, споделя Атанасов, съгласно който няма метод това да стане за ден или за два и за него персонално е проведен развой , който продължава от месеци: „ Някъде се коли, дере се животното, отива и се заравя там “, е неговата версия по случая.
Според bTV концесионерът на рудника – „ Мин инвест “, в лицето на шефа Стефан Башалов, отхвърля да е осъществявана сходна активност и да са идвали инспекции. Но някои от работещите там споделят друго.
Допълненията
„ Това бе като гръм от ясно небе “, споделиха за Actualno.com поданици на Боров дол. Голяма била изненадата им, когато в петък по здрач пристигнала полиция. Според локалните откритият рудник се намира на към 3 километра от селото и е на територията на някогашни ниви. Изкупили ги, с цел да добиват  кафяви въглища, които се извозват в Топлоелектрическа централа – Сливен.
Справка на Actualno.com в Търговския указател демонстрира, че посочената за притежател компания „ Мин инвест “ с регистрация в село Боров дол е еднолично сдружение с лимитирана отговорност, благосъстоятелност на Георги Василев Илиев . Името излиза и като управител на компаниите „ Еврохран “ ЕООД и „ Видахим Експорт “ ЕООД. Концесията за рандеман на въглища е предоставена на „ Мин инвест “ от страната през октомври 2017 година за период от 35 години, с предстоящи концесионни заплащания в размер на общо 2.2 милиона лв..
За Actualno.com кметът на Боров дол Георги Георгиев разяснява: „ Никой не ми е споделил какво вършат, какво костват, от кое място мога да знам! “. И показа, че даже не желае да си мисли за следствията. Но дружно с това успокои, че водохващането за селото не е в региона на рудника. Той изясни още, че съгласно технологията и условията изгребаната от терена пръст е трябвало да се връща назад в изпразнените след рудодобива шисти. Вместо това обаче някой е загробвал в кухините умъртвените животни. Според него гледката при изземването на проби от местата на загробване е била потресаваща.
Жители на балканското село описаха, че от другата страна на ската има минерален извор, който на времето бил каптиран за потребностите на миньорите от затворения рудник „ Хаджи Димитър “. Впоследствие на мястото бил основан завод за бутилиране на минералната вода.
На въпрос на Actualno.com има ли опасност за околната среда и водите, от районната ревизия в Стара Загора (РИОСВ) обясниха, че нямат отношение към случая, защото става дума за трупове на животни .
От Областната дирекция по сигурност на храните в Сливен обявиха, че казусът ги касае, само че сега имат по-спешни задания , свързани с предприемането на ограничения за недопускане на африканска чума по свинете в района, и отхвърлиха коментар по случая.
Според медийни изявления, единствената огромна плантация за норки у нас се намира в старозагорското село Маджерито и е благосъстоятелност на компания „ Фармпро “ ЕООД.
Хората от Боров дол, в чието землище са загробени тоновете животни, след лишаване на скъпите им кожи, са скептични, че в случай че в аферата е „ забъркан някой огромен “, всичко доста бързо ще се потули.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР