Десетки страни отправят призиви за създаване на договор за запазване

...
Десетки страни отправят призиви за създаване на договор за запазване
Коментари Харесай

Държави искат договор за автономни оръжия, роботи-убийци могат да заличат хората

Десетки страни насочат апели за основаване на контракт за опазване на " логичен човешки надзор върху потреблението на мощ ", в това число 30 страни, които желаят да забранят изцяло самостоятелни оръжия, известни още като смъртоносни самостоятелни оръжейни системи .

Директорът на Human Rights Watch (HRW) Мери Уорхам счита, че потреблението на самостоятелно оръжие се е трансформирало в " една от най-сериозните закани за човечеството " в света през днешния ден, защото водещите страни не са подхванали съответни ограничения за справяне с казуса .

Тя предизвестява, че е допустимо роботите-убийци да " заличат елементи от човешкото население с необясними офанзиви ". Очертавайки рисковете от AI на бойното поле, тя написа в отворено писмо, че " огромните военни сили се състезават , за да пуснат в употреба оръжия, които селектират и стрелят по цели без логичен човешки надзор . Това основава призрака на аморални, неразбираеми, значително неконтролируеми оръжейни системи (роботи-убийци). Освен това провокира опасения от необятно разпространяване и конкуренция за въоръжаване , водещи до световна и районна неустойчивост . "
 Съединени американски щати, Русия и Англия срещу възбрана на роботите убийци
Съединени американски щати, Русия и Англия срещу възбрана на роботите убийци

Няколко страни се пробват да осуетят проекти за формулиране и налагане на превантивна интернационална възбрана

Експертът акцентира, че доста страни стартират да " бият сигнал за паника " за тези оръжейни системи , защото в средата на ноември генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани за нов интернационален контракт за възбрана на роботите-убийци , заявявайки, че " машините, които имат силата и дискретността да убиват без човешка интервенция, са политически неприемливи и морално невъзможни ".

Кампания за прекъсване на роботите-убийци прикани за световен контракт, който изцяло не разрешава потреблението на изцяло самостоятелни оръжия .

Мери Уорхам показва страдание от обстоятелството, че не е реализиран прогрес във връзка с договаряния за контракт за възбрана или ограничение на такива изцяло самостоятелни оръжия на среща в Организация на обединените нации в Женева.

Вместо това, страните се съгласяват в идващите две години да създават " нормативна и оперативна рамка " за справяне с проблемите, подбудени от такива оръжейни системи. " Тази неразбираема цел е надалеч от нужната. Единственият подобаващ отговор е да се стартират договаряния за възбрана на роботите-убийци ", упорства специалистът. Според нея, обществеността от ден на ден застава зад такава възбрана.

Почти трима на всеки четирима души , дали отговор на нова анкета в 10 европейски страни , желаят техните държавни управления да работят за интернационален контракт , забраняващ смъртоносни самостоятелни оръжейни системи, съобщи Human Rights Watch по-рано през ноември.

73% от интервюираните желаят , европейските страни да подхващат дейности за поддръжка на възбрана на оръжейните системи , които биха могли да избират и нападат цели без логичен човешки надзор .

Например в Холандия, 80% от интервюираните желаят държавно управление да поддържа сходна възбрана. Проучването, извършено през октомври, включва респонденти в Белгия, Финландия, Германия, Унгария, Италия, Ирландия, Норвегия, Холандия, Испания и Швейцария.
 Бивш инженер на Гугъл: AI може инцидентно да стартира война
Бивш инженер на Гугъл: AI може инцидентно да стартира война

Производството на хиляди военни роботи с изкуствен интелект е опасно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР