Десетки сигнали за припаднали хора заради горещините са получили в

...
Десетки сигнали за припаднали хора заради горещините са получили в
Коментари Харесай

Жертви на жегата: Припаднали хора у нас, пожари в Европа

Десетки сигнали за припаднали хора поради горещините са получили в Спешна помощ - София единствено през вчерашния ден. На разположение са и повече дежурни екипи, осведоми NOVA.

Най-предразположени към горещините са възрастните хора, хронично болните, бременните дами и децата.

"За последното дежурство в границите на София са колабирали над 62 души, 3 от които са деца ", осведоми доктор Делян Георгиев, завеждащ промяна в Център за незабавна здравна помощ – София.

Какво време ни чака, горещата вълна не пуска Европа

Сред припадналите хора има случаи на инсулти и прединфарктни положения, а някои са със счупени крака в резултат на припадъка.

Горещата вълна се доближава към Балканите, превалявания у нас

Температурната разлика е измежду най-честите аргументи за инсулт.

Лекарите предлагат по-възрастните хора и хронично болните да не излизат на открито сред 9 сутринта и 18.00 часа. Малките деца също не би трябвало да излизат, изключително в обедно време.

По думите на доктор Георгиев екипите не са задоволителни, с цел да отговорят на всички сигнали, подадени от жителите. Затова той поучава хората да следват лекарските рекомендации.

Възрастни жители обявиха, че приемането на повече течности оказва помощ против жегата. Те са безапелационни, че в най-горещите часове не излизат на открито.

Нов пожар избухна в Атика



А каква е обстановката с горещините в Европа

И през днешния ден част от Европа продължава да страда от жегите, които предизвикват горски пожари в Португалия и Испания и озоново замърсяване във Франция.

В Португалия се диша малко по-леко, откакто температурите през вчерашния ден слязоха под 45 градуса.

Огромен пожар в Португалия, огнена линия раздели Франция и Испания

Свирепи пожари в Португалия и Испания

Овладени са минимум 95% от периметъра на избухналия в петък горски пожар в южната част на страната. Пламъците са унищожили сред 15 000 и 20 000 хектара площи. При пожара са ранени 24 души, един от които е в тежко положение.



В Испания пожарникарите овладяват пожар в югозападната област Андалусия в регион с борови и евкалиптови гори. За гасенето на пламъците са мобилизирани 12 самолета.

От предходната седмица в страната са умряли седем души поради горещините. Температурите остават високи, изключително в югозападната част на страната, където се движат сред 40 и 42 градуса.

А не може да се разчита на нощната прохлада - в югозападния град Сорита бяха измерени 35,1 градуса в среднощ.

В Холандия жегата повреди стрелките на часовника от 1857 година на църквата "Дом " в централния град Утрехт и те стопираха в петък сутринта в 11.23 ч. Ремонтът й протича още веднъж под високи за Холандия температури - до 34 градуса през днешния ден.

Във Франция температурите ще са 37 градуса в Бордо и 36 градуса в Париж и Лион. Повишаването на температурата се съпровожда от повишаване на озоновото замърсяване, най-много в Парижка област и южната и източната част на страната. Наложени са ограничавания на автомобилното придвижване.

В Белгия през вчерашния ден беше 51-ият "летен ден ", в който оптималната температура е била 25 градуса или повече. Рекордът е от 1947 година, когато в страната има 66 "летни дни ".
За на следващия ден се предвиждат оптимални температури от 31-31 градуса по крайбрежието и до 36 градуса в североизточната част на страната.

Супермаркетът "Кей супермаркет " във финландската столица Хелзинки позволи на клиентите си да пренощуват в климатизираните му пространства през уикенда.

В Германия поради горещините имаше образователни занятия единствено сутринта, а следобяд учениците бяха освободени в най-малко три учебни заведения в Трир, в западната провинция Райнланд-Пфалц, където температурите доближиха 34 градуса.

Рекордни жеги в Европа, някои страни са под паника

Страничните фекети на огромните горещини в Европа

Днес бе първият образователен ден за един милион възпитаници в три немски провинции. В случай на прегряване на класните стаи другият вид бе за екскурзия в гората.

Според европейската организация на преработвателните промишлености на плодове и зеленчуци "Профел ", чиято централа е в Брюксел, настоящето състояние е "най-сериозното за производителите и преработвателите на зеленчуци за последните 40 години ".

Заради сухото и горещо време през юли на по-голямата част от континента добивът на зеленчуковите реколти внезапно е понижен.

Дъждовете доведоха до вреди при реколтата

Жеги и в Азия

Поради горещините, обхванали Япония, рекорден брой поданици са били признати в болничното заведение от май до август, заяви през днешния ден министерството на вътрешните работи и връзките.

По данни на министерството, през последните три месеца 71 266 души са били приети в болница с топлинни удари, което е с 15 000 повече от предходния връх, подложен през лятото на 2013 година.

Миналата седмица 13 души са умряли и 13 575 са влезнали в болничното заведение заради жегата, обхванала цялата територия на страната. В множеството райони живачният дирек се задържа на 34-35 градуса по Целзий, а в някои области постоянно се фиксират температури от 40 градуса.

Повечето от потърпевшите са възрастни хора, които постоянно не наблюдават какъв брой време се намират на улицата или не включват климатиците в домовете си за спестовност.
Миналата година горещините в Япония лишиха живота на 44 души, а десетки хиляди попаднаха в болничното заведение.


Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР