Десетки щъркели загинаха от високоволтова дъгa, след като са кацнали

...
Десетки щъркели загинаха от високоволтова дъгa, след като са кацнали
Коментари Харесай

Щъркели загинаха от високоволтова дъга в Елховско

Десетки щъркели починаха от високоволтова дъгa, откакто са кацнали на необезопасен далекопровод в Елховско. Въпреки избавителната интервенция оцеляват едвам четири птици.

Сигналът е подаден от гранични служители на реда. На нощно дежурство до село Малко Кирилово те виждат по какъв начин високото напрежение убива птиците.

„ Сигналите бяха за убити щъркели от високоволтова дъга. Веднага се обадихме на сътрудника, който е в региона на град Елхово и се отзова на място ”, изясни Иван Гагов от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Стара Загора пред БТВ.

„ За пръв път виждам такова нещо, под всеки един дирек имаше 4-5 до 6 мъртви щъркела. Гледката е потресаваща ”, добави и Димитър Тодоров от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Стара Загора.

Оцеляват единствено четири птици. Откарани са в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Все още не е ясно дали ще могат още веднъж да летят.

„ И четирите са с проблеми в крилете, главно луксирали стави. Това най-често се получава, когато птиците падат от огромна височина ”, съобщи доктор от Центъра.

Всяка година има единични произшествия с ударени от волтова дъга птици, само че сходен всеобщ случай е казус, настояват от Спасителния център.

„ Ако далекопроводите бъдат обезопасени, сходна покруса би могла да бъде предотвратена. Имаме съдействие с електроразпределителното сдружение, доста стълбове са обезопасени, само че на тези още не им е пристигнало времето ”, разяснява Иван Гагов.

От ЕВН обявиха, че стартират инспекция по случая.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР