Десетки семейства на Корейския полуостров очакват да се съберат на

...
Десетки семейства на Корейския полуостров очакват да се съберат на
Коментари Харесай

Десетки семейства на Корейския полуостров очакват да се съберат

Десетки фамилии на Корейския полуостров чакат да се съберат на първа и дълго чакана среща с роднините си, с които живеят разграничени от времето на Корейската война (1950-1953 г.), съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. Десетки южнокорейци, мнозина от тях - възрастни хора, се събраха през днешния ден в североизточния град Сокчо преди утрешната си среща.

Тази нова поредност събирания на фамилии, разграничени от спора - първата от три години насам, се вписва в границите на забележителното разведряване на полуострова от началото на годината. Първите срещи ще се състоят на следващия ден в севернокорейската почивна станция на планината Кумган.

Корейската война раздели милиони хора един от различен, затвърди и разделянето на самия полуостров, припомня Агенция Франс Прес.

Деветдесет и две-годишната Ли Кюм-сьом се надява на следващия ден да види своя наследник, с който е била разграничена през войната. По време на бягството си тя изгубила своя брачен партньор и четиригодишния си наследник - останала сама с щерка си и двете се качили на ферибот, отплавал след това на юг. Двете с щерка й ще се съберат на следващия ден с това тогавашно момче - през днешния ден мъж на 71 години, който се чака да дойде за събирането на фамилиите дружно със снаха си.

" Не зная какво чувствам, дали е радостно или тъжно възприятие - споделя Ли. - Не зная дали всичко е същинско или сънувам ". На юг тя се омъжва, ражда и отглежда седем деца. Цял живот обаче се тревожи за сина си, останал на север. " Къде е живял? С кого? Кой го е отгледал? " - пита се старата жена.

Корейската война завършва с помирение - кротичък контракт няма и механически видяно, Северът и Югът още са в положение на война. Съответно всяко другарство сред жители от двете страни е строго неразрешено.

От 2000 година насам двата лагера са организирали до момента 20 поредици събирания на разграничени фамилии, най-много в моменти на възстановяване на двустранните връзки. Шестдесет и пет години след примирието обаче времето, с което разполагат оживелите, изтича.

В началото за срещи от този жанр се записват 130 000 претенденти от Южна Корея. Но множеството към този момент са умряли, а болшинството от доживелитe до наши дни са над 80-годишни. Най-старият измежду тях навършва тази година 101.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР