Десетки се събраха в последния ден от обявения тридневен протест

...
Десетки се събраха в последния ден от обявения тридневен протест
Коментари Харесай

Около 40 души поискаха оставката на Борисов в края на тридневния протест

Десетки се събраха в последния ден от оповестения тридневен митинг пред Народното събрание под надпис " Оставка, съд и промяна на системата ".
 Втори ден от митинга за оставка и промяна на системата пред Народно събрание (видео и галерия)  Първи ден от митинга
Акцията стартира в 12 ч. Около 40 души желаеха оставката на премиера Бойко Борисов и смяна в модела на ръководство на страната. Те упорстват за директна народна власт - посредством национални и локални референдуми, както е в Швейцария.

Протестиращите упорстват и да се сформира преходно държавно управление за 9 месеца, както и да се свика Велико Народно заседание, което да направи промени в Конституцията.

Инициатори на митинга са живеещият в Лондон Емил Русанов, притежател на уеб страницата " Будилник ", някогашният чиновник на ДАНС Росен Миленов и Светослав Козлуджов.

" Това е първият величествен митинг, който не е проведен от партии, политици, организации и олигарси ", съобщи пред OFFNews Емил Русанов. " Самоорганизирахме се българи от страната и чужбина. Ние сме си събирали пари. Първият ден нямахме озвучение, тъй като нямахме пари. Събрахме се първия ден няколко хиляди души, а медиите споделиха, че сме 300 ".

Росен Миленов разяснява пред OFFNews, че настояванията им няма да съумеят посредством митинга. Затова те ще стартират подписка за народен референдум за промяна в закона за директно присъединяване на жителите във властта. Това ще даде възможност всички въпроси да се подлагат на референдум.

Миленов бе безапелационен, че стои зад концепцията за мажоритарен избор на депутатите, само че да се вкара опцията те да бъдат отзовани, в случай че не си извършват отговорностите.

Той съобщи още, че подкрепя предложението на " Демократична България " да се сътвори орган, който да има пълномощията да проверява основния прокурор и да бъде коректив. " Това към този момент е конституционна смяна и за нея би трябвало да бъде свикано Велико Народно заседание ", означи Миленов.

Според него премахването на страницата на митинга във Facebook е хакерска офанзива, подплатена с финансов тласък.

Следващият митинг ще бъде на 26 септември пред централата на Европейската комисията в Брюксел, където протестиращите ще внесат петиция, в която разказват тревожното положение, в което се намира България.

В неделя,първия ден от митинга, към 500 души блокираха придвижването на площад " Народно заседание ".

В понеделник се организира протестно шествие, което стартира от Народното събрание и приключи пред Министерския съвет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР