Десетки съмишленици на известния правозащитник и политзатворник по времето на

...
Десетки съмишленици на известния правозащитник и политзатворник по времето на
Коментари Харесай

Протестиращи подкрепиха Николай Колев-Босия, оковавайки се за кратко до НС

Десетки съидейници на известния правозащитник и политзатворник по времето на социалистическия режим Николай Колев-Босия се завързаха с верига до постройката на Народното събрание (НС) в четвъртък в опит да попречат на депутатите да влизат през служебния вход.

Демонстрацията бе в поддръжка на гладната стачка, оповестена от Босия от 13 юни с искане за оставка на транспортния министър Ивайло Московски и разформироване на народните представители.

Повод за митинга на Колев по личните му думи е " грубото нарушение на законите и Конституцията от депутатите в Народното събрание, които позволиха възобновяване на схемата за продажба на шофьорски книжки от чиновниците на изпълнителна организация " Автомобилна администрация ".

" Всички чиновници и управлението на Агенцията, които бяха арестувани и упрекнати под натиска на някои европейски държави-членки на Европейски Съюз, бяха тихомълком освободени и възобновени на работа. По този метод схемата за продажба на шофьорски книжки беше възобновена и всекидневно се продават десетки книжки на необразовани и неумели български жители, и даже на ислямисти, които отиват в богатите европейски страни и са евентуални терористи ", се споделя в декларацията на Босия за гладната му стачка, изпратена до парламентарния ръководител Цвета Караянчева.

Съмишлениците на Колев се заключиха с верига към 8.30 часа в четвъртък, макар опитите на голям брой служители на реда да им попречат. В последна сметка към 9.15 часа униформените съумяха да разбият блокадата, скъсвайки веригата с клещи и разбутвайки със мощ протестиращите, в това число и гладуващия към този момент 22-ри ден Николай Колев.

Единствено самостоятелният народен представител Спас Панчев прояви интерес към демонстрацията и излезе от Народното събрание, с цел да приказва с Босия.

" Нека да излязат да се поинтересуват, да проявят някаква угриженост за тези, които са дали своят вот. Искаме да спасим живота на Бачо Кольо, който гладува за идея. Войната по пътищата е идея на всички, тя не се стопира с налагането на санкции на народа, който няма нищо, стопира се с корумпирането от горната страна, където се продават книжки. Тук сме и за идеята на майките на децата с увреждания. Ако не защитим човек в неволя, значи към този момент не сме хора ", разяснява протестиращия Венцислав Врагов, представен от " Дневник ".

Междувременно в обществените мрежи към този момент се популяризира онлайн подписка с апел до генералните шефове и публицистите от Българска национална телевизия и БНР, както и до Съвет за електронни медии – да спрат да пренебрегват гладната стачка на Босия.

" Изпълняват ли, съгласно Вас, Българска национална телевизия и БНР публичните си функционалности, като се вършат на слепи и глухи за тази гладна стачка, за претекстовете, които са я предизвикали, за риска Николай Колев-Босия да си отиде напълно скоро от този свят, за реакциите на институциите също, доколкото има изобщо реакции от тях? Смята ли Съветът за електронни медии да вземе някакво отношение по отношение на това държание на Българска национална телевизия и БНР ", питат създателите на подписката ръководителя на Съвет за електронни медии София Владимирова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР