Десетки са инцидентите с разливи на гориво от кораби по

...
Десетки са инцидентите с разливи на гориво от кораби по
Коментари Харесай

Овладян ли е наистина разливът край Созопол

Десетки са случаите с разливи на гориво от кораби по българското крайбрежие за последните 30 години. Това написа в информация на българското национално доброволческо съдружие за морско търсене и избавяне " БУЛСАР ", публикувано до медиите по отношение на приключването на гориво от потъналия през 1921 година край Созопол транспортен съд " Мопанг ". 

Само за интервал от 4 години след 2000 година пет са били сходните произшествия във водите на Бургаския залив, а за българското крайбрежие общо към 40, сочат от " БУЛСАР ". 

С позицията си сдружението опровергава информацията, публикувана на брифинг в Бургас, че това е първи сходен случай. " Това са неприемливо изречени подправени вести от министър ", акцентират от сдружението. 

Организацията показва и информация, включваща едни от най-големите произшествия, при които е позволен разлив. 

През октомври 1982 година е предотвратен случай с с бедстващ румънски супер танкер УНИРЯ, на борда на които имало 4 000 t газол, 450 t мазут и не огромни количества масла.  През 2010 година е позволен разлив след сблъскването на корабите " Карам 1 " и " Александро Директива за птиците ", две години по-рано е позволен разлив от транспортен съд " Толстой ", който потъва против нос Емине. В по-близко минало потъва транспортен съд " Еллан ", от който също изтича гориво, а тогава от Морска администрация успокояват, че " разливът е от газьол и той бързо се изпарява ", настояват от сдружението. Типичен случай за доста сериозна заплаха от изкривяване на кораба е повредата и потъването на транспортен съд " Елга 1 ". От " Булсар " дефинират дейностите на управляващите като " безконтролно и съзнателно закъснение по разпродажба на случая ", което е целяло идване на задграничен екип от Холандия. 

Председателят на сдружението к.д.п. Никифор Герчев твърди, че благодарение на дрон на " Булсар " е открито, че в действителност разливът край Созопол не е овладян, както настояват родните управляващи. 

" На мястото на разлива на 11 август се появи катер на Морска администрация и неразбираемо за какво и портови влекач на частна задгранична компания, които след 21:30 ч. същата вечер напуснаха региона и се прибраха в Бургаското пристанище. На мястото е подложен бон, който под въздействието напразно и течението, не си извършва функционалностите по обграждане на разлива ", акцентира още к.д.п. Герчев. Той показва и терзанието си, че няма излъчено " уведомление до мореплавателите " за смяна на навигационната конюнктура в региона, няма оставен и охраняем транспортен съд, което по думите му може да докара до произшествия с туристически корабчета. " Създава се обстановка сходна на случая в Охридското езеро, когато починаха доста български туристи ", сигнализира още морския вълк. 

" Транспортното министерство би трябвало да се заеме неотложно с възобновяване на морската спешно избавителна активност, по този начин както повелява положителната интернационална процедура, а не както те изопачават стандартните ни задължения в тази сфера ", счита още ръководителят на Булсар.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР