Десетки родолюбиви граждани се събраха пред мавзолея на княз Александър

...
Десетки родолюбиви граждани се събраха пред мавзолея на княз Александър
Коментари Харесай

София отбеляза Съединението с венци на мавзолея на Ал. Батенберг

Десетки родолюбиви жители се събраха пред мавзолея на княз Александър I Батенберг, с цел да отбележат 133-тата годишнина от Съединението. Гражданите носеха българския трикольор, а в двора на мавзолея звучаха патриотични песни.

Тържествената гала във връзка 133-тата годишнина от паметното събитие бе проведена от Столичната община. В програмата участваха Националната гвардейска част, вокален отбор „ България " и други. Събитието почетоха националният представител от ПГ на ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев, депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев и други.

Съединението е чисто българско завладяване, независим триумф на един заслужен и самоуверен народ. Това сподели заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов по време на тържествената гала.

„ Братя българи, в хилядолетната история на нашия народ участват възходи и падения, премеждия и победи, само че надали са доста миговете, които могат да бъдат съпоставени със Съединението. То е неповторимо събитие освен в българската история. Както в 20, по този начин и в 19 век Европа бе раздирана от войни и разорения. Великите сили на онази ера се бореха за превъзходство и е било писано, а не неписано предписание, че всяка по-значима смяна на картата става единствено с тяхната благословия и поддръжка. В тази комплицирана конюнктура на противодействия и надхитряния се реализира едно българско знамение – Съединението ", съобщи Чобанов.

Той акцентира, че Съединението се е осъществило без намесата на непознати армии. Чобанов разясни, че Съединението се е наложило поради Берлинския конгрес.

„ Впечатлението измежду българските земи е потресаващо. Никой народ не е прекосявал така бързо от упованието на една сбъдната фантазия в ужаса на една злополука. Националното обединяване се трансформира в орис и задача на целия народ ", сподели той. По думите му Единна България става повсеместен блян и висша цел за всички българи. „ Наглед парадоксално посредством Берлинския терор се даде началото на най-оптимистичния интервал в новата българска история ", добави още заместник-кметът на столицата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР