Десетки репресирани от комунистическия режим, както и обикновени граждани се

...
Десетки репресирани от комунистическия режим, както и обикновени граждани се
Коментари Харесай

В Ловеч се поклониха пред жертвите от лагера Слънчев бряг“

Десетки репресирани от комунистическия режим, както и елементарни жители се включиха в обичайното поклонение в памет на жертвите от лагера " Слънчев бряг " край Ловеч, съобщи Българска национална телевизия.

проведено от Съюза на демократичните сили.

Шествието , проведено от Съюз на демократичните сили, потегли от центъра на Ловеч, с цел да доближи мястото, където сред 1959 и 1962 година е бил лагерът на гибелта.

Първото такова поклонение се организира преди 30 години, когато за първи път се заговаря за зверствата на комунистическия режим. Според някои от хората, времето към този момент изтрива следите в паметта на поколенията за случилото се край Ловеч.

" В някаква степен се не помни и то от младежите. Защото, за огромно страдание, те не знаят или доста малко знаят. Това е един дълъг интервал от време, който е по този начин или другояче наша история. Хубава или неприятна, само че наша история. Трябва да се знае. " - разяснява Кирил Николчев.

Всяка година някогашният лагерник Кольо Вутов от луковитското село Торос се връща на това злокобно място.

" Няма нещо, което да изтрие тук тая памет, от кръста до оня връх тези скали са изровени с голи ръце . Тая рана, която ние сме поставили тука, в никакъв случай никой не е в положение да я заличи. " - споделя той.

В лагера край Ловеч намират гибелта си над 150 души . Предстои в края на март общинският съвет в града да вземе решение за създаване на параклис в тяхна памет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР