Десетки протестиращи медицински сестри се събраха пред парламента с искания

...
Десетки протестиращи медицински сестри се събраха пред парламента с искания
Коментари Харесай

Гарантирани две минимални заплати искат медицинските сестри

Десетки протестиращи медицински сестри се събраха пред Народното събрание с претенции за почтено възнаграждение.

Трябва да има тъкмо избрани правила , съобщи Мая Илиева, здравната сестра, която бе от уредниците на митингите напролет и бе уволнена от частна болница. Искаме обезпечен най-малко, който да бъде обезпечен за медицинските експерти, акцентира тя. Тази основа не би трябвало да зависи от това в коя болница се стартира работа и в кой град е тя. Илиева желае заплащането да е почтено за стажа на сестрите и за работат а, която правят.

Заплащането им не би трябвало да е насмешка съгласно протестиращите. Н пъкъл тази стартова заплата би трябвало да има надграждане. Задължително е тези, които работят в тежките браншове, които работят изключително, да бъдат по-добре платени, желае Илиева.
 1120 лв. стартова заплата желаят медицинските сестри
1120 лв. стартова заплата желаят медицинските сестри

Протестите не престават, увериха медсестри

Две минимални работни заплати желаеме да стане стартовата заплата, акцентира тя.

Сестрата от Сливен Дима Димитрова е тук, с цел да поддържа сътрудниците си. Тя е с 15 години стаж в опазването на здравето. Искаме усъвършенстване на изискванията на труд, сподели тя. Димитрова желае министърът да извърши обещанието.

Сестрите развяваха флагове и носеха плакати с апел: " До пай нощен труд за жълти стотинки " , " Искаме промени, не желаеме подаяния ", " Да " на достойния труд, " Да " на достойното възнаграждение, " Да " на милосърдието, " Не " на търговията със здраве ".
 Липсват отпуснатите 50 млн. лева за заплати на медицински сестри
Липсват отпуснатите 50 млн. лева за заплати на медицински сестри

Според една от организаторките на митингите на медсестрите

Припомняме, митингите на медсестрите не престават от месеци. На 1 март медицински сестри излязоха на митинг пред постройката на Министерството на здравеопазването. Това се случи макар обещанието на премиера за повече средства .

Фелдшерите също показаха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да основат независима професионална съсловна организация.

Ананиев показа данни , съгласно които в България има сериозен дефицит на медицински сестри . Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години , демонстрира разбор на държавните лечебни заведения , общинските лечебни заведения и заведенията, в които страната взе участие с 50% и повече.

Здравният министър изиска методиката за заплатите да обхване и частните лечебни заведения .

Според някогашния министър на опазването на здравето Мирослав Ненков казусът със заплащането на медицинския личен състав е като бомба със закъснител .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР