Десетки протестираха срещу проучвания на Асарел - Медет АД за

...
Десетки протестираха срещу проучвания на Асарел - Медет АД за
Коментари Харесай

Десетки жители на Попинци протестираха срещу нов рудник край селото

Десетки стачкуваха против изследвания на " Асарел - Медет " АД за рандеман на медна руда край Попинци. 
 Попинци на митинг против Асарел-Медет и нов рудник до селото
Находището се изследва още от 60-те години на предишния век и минното сдружение разполага с задоволително информация за него, споделят жителите на селото. 

На 19 април от компанията са изпратили писмо до кметството на Попинци, с което уведомяват, че имат желание да прокарат 11 сондажа върху повърхност от 500 кв. м в местността " Петелово ", в частност " Коминско чукарче ", за изследване съществуване на находища от медна руда. За задачата те имали позволение от Министерство на околната среда и водите и Министерството на стопанската система и енергетиката, с следващо вероятно създаване и рандеман на мед посредством открит рудник след няколко години.

Няколко дни по-късно жителите на селото вършат петиция до всички висши държавни институции и кмета на Панагюрище Никола Белишки срещу желанието на " Асарел - Медет " АД.

" В района има към този момент задоволително настоящи и недействащи (но не и безвредни) мини, които тровят водата, почвата и въздуха ни. Откриването на още един рудник би било еднакво на екологична злополука. Припомняме, че “Борова могила ” е включена в обсега на НАТУРА 2000. Всички знаем за повишения брой онкологични, белодробни и алергични болести измежду възрастни и деца в общината. Не желаеме поради стопански ползи да жертваме живота и здравето си! Искаме бъдеще за децата си! Настояваме “Асарел Медет ” АД да отдръпват своето искане за геоложко изследване в повърхност “Борова могила ”, показват те. 

Ден по-рано поданици на Попинци внесоха в Община Панагюрище протестна подписка, подкрепена от 955 души от общо 1400 с право на глас, а кметът, на собствен ред отдръпна точката от дневния ред на сесията на Общински съвет в четвъртък, чието приемане от съветниците щеше да развърже ръцете на минното сдружение да стартира изследванията. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР