Десетки приятели, близки и творци дойдоха да се простят с

...
Десетки приятели, близки и творци дойдоха да се простят с
Коментари Харесай

Десетки се простиха с Милчо Левиев

Десетки другари, близки и създатели пристигнаха да се простят с огромния Милчо Левиев. Сред пристигналите бяха Ицхак Финци, Теодосий Спасов, проф. Васил Казанджиев, българският Франк Синатра - Васил Петров, Стоян Янкулов – Стунджи и доста други, съобщи БГНЕС.
Милчо Левиев, както сподели, Георги Арнаудов беше въплъщение на свободния дух. Той някак си ни даде опция да осъзнаем, че всеки от нас може, стига да желае задоволително доста и задоволително да упорства в това. Той ни сподели, че всичко е допустимо, че човек може да бъде жител на света. А той беше точно подобен. Има празнини, които не могат да бъдат запълнени и той остава тъкмо такава. Ние нямаме различен подобен музикант “, сподели китаристът Иван Лечев.
Български пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор Живко Петров сподели, че Левиев за него и музикантите у нас е техен подстрекател и преподавател.
„ Ако ни чува ще му кажа единствено, че пъклен доста го обичаме и ще продължим неговия път. Вярвам, че той ще бъде и ще дирижира ангелския оркестър “, съобщи Петров.
Президентът на България в интервала 1997-2002 година Петър Стоянов сподели, че с Левиев го свързва дългогодишно другарство, както и фактът че и двамата са от Пловдив.
„ България занапред ще осъзнава какво е изгубила, тъй като Милчо Левиев е от не многото български създатели, който можеше да каже, аз съм пловдивчанин и филебелия, аз съм българин и космополит. Милчо беше с изключение на всичко друго и необикновен ерудит с необикновено възприятие за комизъм “, съобщи Петър Стоянов.
„ Не би трябвало да забравяме неговия кураж, деятелност. Да напусне България в тези тежки години и да реализира кариера на запад, знаейки че ще остане невъзвръщенец и все пак да се прочуе в света. Талантът му не може да остане прикрит. За страдание не можах да осъществя фантазията си да бъда с него на една сцена или в звукозаписното студио “, сподели Васил Петров.
Милчо Левиев умря на 12 октомври в болница в Солун след тежко боледуване. В последните години Левиев живееше там със брачната половинка си Вики Алмазиду. Той си отиде единствено два месеца преди да навърши 82 години.
Милчо Левиев, който е номиниран за две награди “Грами ”, е създател на композиции и аранжименти, и взел участие като реализатор в Американската джаз филхармония, Симфоничния оркестър на Бевърли Хилс, Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на българското радио и други. Музикален началник е на Биг бенда на Българското национално радио и телевизия сред 1962 и 1966 година
Композирал е музика за доста български игрални, анимационни и документални филми от 1963 до 1968 година
Носител е на премията на рецензията от джаз фестивала в Монтрьо през 1967 година Лидер и пианист е в джаз-квартета Фокус`65 от 1965 до 1970 година Името му е включено в енциклопедията “История на европейския джаз ”.
Левиев е музикален началник и щатен композитор в Държавния трагичен спектакъл в Пловдив, както и учител по камерна музика в Държавното музикално учебно заведение в Пловдив (1960-1962). През 1959 е почетен с втора премия на Международния юношески конкурс за комбинация във Виена, Австрия.
От 1999 година маестро Левиев води музикални семинари в Нов български университет, които в следствие прерастват в майсторски класове, като през 2009 година основава Фонд “Милчо ЛевиевВики Алмазиду ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР