Десетки пловдивчани се свързаха с Plovdiv24.bg, за да изразят възмущението

...
Десетки пловдивчани се свързаха с Plovdiv24.bg, за да изразят възмущението
Коментари Харесай

Пловдивчани пропищяха от декемврийските сметки за ток!

Десетки пловдивчани се свързаха с Plovdiv24.bg , с цел да изразят възмущението си от високите си сметки за ток за месец декември. Хората настояват, че отчетният им интервал е от 23 ноември до 22 декечмри, т.е. преди началото на коледно-новогодишните празници. От думите им излиза наяве, че някои от сметките са съвсем двойни спрямо ноемврийските.

В същото време оперативните данни на EVN България демонстрират, че в интервала 29 декември 2018 – 1 януари 2019 година клиентите са консумирали общо 111 552 MWh (мегаватчаса) електрическа енергия. Тези стойности надвишават потреблението от същия интервал година по-рано, когато са били употребявани общо 109 512 MWh. Върховият товар по електроразпределителната мрежа в интервала 29 декември 2018 – 1 януари 2019 г.  е регистриран вечерта на 31 декември 2018 година, когато е бил 1 693 MW (мегавата), сочат диспечерските данни на сдружението.  

ЕVN България припомня, че обичайно месец декември се характеризира с нараснала консумация на електрическа енергия по отношение на ноември. Тази наклонност става още по-изразена по време на коледните и новогодишни празнични и почивни дни. EVN България осведоми още веднъж, че потреблението на електрическа енергия при всеки клиент е самостоятелна. 

EVN България дава още веднъж на клиентите си някои лесни на практика препоръки за рационално ползване на електрическа енергия:

· не покривайте отоплителните уреди с мебели или тежки пердета, с цел да не спирате топлината, която отдават в помещението.

· при закупуване на климатик съобразете мощността на уреда с размера на помещението, което ще отоплявате.

·  проветрявайте пространствата постоянно с необятно отворени порти и прозорци, само че за малко, с цел да запазите топлината на стените

· намалявайте градусите на отоплението през нощта и когато отсъствате от вкъщи. Избягвайте да ги изключвате изцяло, тъй като по този начин стените на жилището изстиват и след това уредите употребяват повече сила, с цел да доближат още веднъж мечтаната висока температура.

· не поставяйте отоплителни тела наоколо до ледник.

· в режим подготвеност за работа (stand-by) електроуредите не престават да употребяват сила. По опция ги изключвайте изцяло от щепсела. 

Всеки клиент може от време на време да следи своята консумация на електрическа енергия посредством сверяване данните от измервателния апарат (електромер).
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР