Десетки пловдивчани протестират пред сградата на Общинския съвет в Пловдив.

...
Десетки пловдивчани протестират пред сградата на Общинския съвет в Пловдив.
Коментари Харесай

Протестиращи зоват пловдивските съветници да спасят парка до Гребната база

Десетки пловдивчани стачкуват пред постройката на Общинския съвет в Пловдив. Причината е Общият организационен проект на града, който през днешния ден съветниците би трябвало да одобряват. Той дава опция за застрояване до 30 % от 81 декара, прилежащи към парк " Отдих и просвета " до Гребната база.
Още по темата
Половин час преди началото на сесията на Общинския съвет протестиращите се събраха пред постройката и издигнаха плакати с надписи: " Пловдив не предавайте града ни ", " Пловдив е на хората, не на мутри ", " Да спасим зеленото сърце на парка ". Те упорстват устройственият проект да бъде модифициран и паркът да се резервира, съобщи.

На влизане стопираха общинския консултант Николай Радев и го попитаха дали групата на Автентична Българска социалистическа партия ще ги поддържа. Радев отвърна, че в случай че се откри законово решение- да.

Дни преди митинга част от недоволните бяха създали листовки, които ги раздаваха на Гребната база и в квартал " Христо Смирненски " за да задействат повече будни жители.

Вчера в ефира на Радио Пловдив основният проектант на града Димитър Ахрянов изясни, че частният парцел в парк " Отдих и просвета ", съгласно настоящия организационен проект, който е от 2001г., е предназначен за увеселителен парк. Там обаче няма ограничаване на площта за застрояване, което значи, че вложителят може да отсече цялата дървесна растителност според от оборудванията. Затова общината се е пробвала да постави рамка в границите, които й разрешава закона.

По думите на арх. Ахрянов в Общия организационен проект са заложени най-ниско вероятните видови зони. Всичко е в съгласие в Регионална инспекция за опазване на околната среда, районното министерство и института за недвижимо културно завещание. След известни ремонти Регионална инспекция за опазване на околната среда е одобрила екологичната оценка на плана.

Другата позитивна линия, която арх. Ахрянова регистрира на Общия организационен проект, е, че в него е планувано да се направи фитосанитарна оценка на съществуващата дървесна растителност и цялата застройка се преценява с нея.

Протестиращите не имат вяра на тези обещания и са безапелационни, че Пловдив би трябвало да се развива, само че в ширина, а не за сметка на съществуващи зелени площи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР