Десетки пъти лекари от Спешна помощ извършват геройства, които остават

Десетки пъти лекари от Спешна помощ извършват геройства, които остават ...

Лекар от Спешна помощ с драматичен разказ за касапницата на магистрала "Тракия".


Десетки пъти лекари от Спешна помощ извършват геройства, които остават незабелязани за останалите. Те често вършат задълженията си на границата на риска за собствения си живот и изтощението. 

За съжаление, напоследък хората в България са свикнали повече да ги критикуват, отколкото да похвалят, дори и, когато има защо. 

Точно такъв е случаят с геройството, което двама лекари са извършили в събота, за да спасят пострадали от ужасяващата катастрофа на магистрала "Тракия".

На място пристига точно екип от сливенската Спешна помощ. 

За всичко разказва един от участниците в драматичното спасяване, който опитва да издири свой колега от "Пирогов", за да му благодари и да го похвали. Защото е останал впечатлен и благодарение на него все пак единият от пострадалите е бил запазен жив до идването на линейката. 

Ето и разказ на лекаря, публикуван в една от групите във Фейсбук, който публикуваме без редакция:

"Ако случайно някой познава реаниматор от неврохирургията на Пирогов с една леко дълга фамилия започваща с М (мисля д-р Мутафчиев, но беше доста напрегната ситуацията и не чух добре), нека бъде така добър да му предаде поздрави от мен!

Днес имах удоволствието да се запозная с него при катастрофата на 255-и километър на АМ Тракия. Така стана, че мелето случи почти пред мен и аз бях първият лекар отзовал се на място за оказване на първа помощ, а той се появи минутка-две по-късно.

Тъкмо бях успял да въведа ред и пресека опитите на помагачите да обръщат от стабилното му странично положение във всевъзможни други посоки на по-тежко пострадалият пациент и да му наливат вода в устата и къде ли още не.

Предадох на екстремно бързо появилите се полицаи точна информация за състоянието на двамата ранени и вече започвах да се чудя какво още да правя, та в този момент сюблимен се появи въпросният колега.

С неговата експертиза и значително по-добра от моята материална осигуреност, успяхме да направим някои допълнителни неща, така щото пациентът доживя до линейката.

Въпросната линейка дойде също много бързо, колегата, както и останалата част от екипа, беше спокоен и уверен, поне на прима виста имаха всичко необходимо за подобни случаи, така че не мога да имам някакви забележки."

Както БЛИЦ писа, катастрофата стана в събота следобед на магистрала "Тракия". При изключително тежкия сблъсък има много тежко пострадали.

Други свидетели разкриват, че екипите на линейките са имали изключително затруднен достъп до местопроизшествието заради колите, които били спрели, без да им окажат съдействие. 

Наложило се лекарите да се придвижат дотам с риск на живота си в аварийната лента. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ 

Източник: blitz.bg