Десетки онкоболни не са получили терапията и лечението, от което

...
Десетки онкоболни не са получили терапията и лечението, от което
Коментари Харесай

Депутатите да полагат клетва, че ще се лекуват само в страната

Десетки онкоболни не са получили лечението и лекуването, от което са имали потребност. По информация на прокуратурата участниците в схемата изнасяли онколекарства, купени с пари от Здравната каса. Лекарствата по-късно са били продавани най-вероятно в страни от Европейски Съюз на доста по-високи цени.
Другата скица била да се подменят медикаментите, преди да бъдат вливани на пациентите. Смяната ставала посредством ангажименти и съществени парични хонорари за " услугите ". Предстои да се проучва наличието и химичният състав на подменяните медикаменти, заяви Нова телевизия.
Седем души, измежду които двама лекари и фармацевт, са арестувани след акцията на Спецпрокуратурата и ГДБОП в онкоболници в София и Благоевград. Сред задържаните е и шеф на едно от лечебните заведения. Лекарствата били за пациенти в лечебните заведения „ Йоан Павел” в София и „ Св. Мина” Благоевград.
Информацията за арестуваните и възможните причинители, както и тази за финансовите злоупотреби несъмнено е значима. В дните, в които се приказва за закононарушението, обаче, не стана ясно какви ограничения са подхванати за отбрана на правата на потърпевшите пациенти. Знае ли се кои са те? Ще се подхващат ли дейности по установяването им. Ще поеме ли страната процедурите по проучванията и бъдещето им лекуване? Ще ги обезщети ли? Тях и техните близки. Защото, когато човек е болен страда освен той, трансформира се живота на цялото му семейство.
Случаят потриса с неналичието на човечност. Но станалото - станало. Сега би трябвало да се намерения по какъв начин да бъде обезщетена тази липса на човечност от всички виновни и въвлечени в процеса. Трябва да се откри запас да бъдат издирени всички заболели, минали химиотерапия през последните 12 месеца... Звучи, може би, нереално изпълнимо. Точно, колкото нереално наподобява и самото закононарушение.
И това би трябвало да стартира незабавно. Защото всички знаем по какъв начин и какъв брой време от време на време не престават делата у нас. А и възможната неоправдателна присъда не подсигурява позитивния процес за здравето и живота на потърпевшите пациенти.
Сега е време за човещина. Време е юристи да се включат с юридическа помощ и да не изпускат всичко да се размине безнаказано. С действителни обвинявания, действителни ефикасни присъди, както е действителната заболяването на тези хора и е действителна измамата за техния живот и здраве.
Може би националният омбудсман също би трябвало да одобри драговолно и тази идея.
И не на последно място... Едва ли не сте забелязали лавината от апели за помощ за деца, страдащи от рак. Деца, на които здравната система у нас не може да помогне, а Фондът за лекуване на деца не оказва навременна поддръжка и даже отхвърля прословутия протокол, с който може да заминат на лекуване в чужбина.
Дали нещата няма да се трансформират, в случай че при полагането на клетва депутатите подпишат декларация, че при положение на заболяване ще останат да се лекуват единствено и само в страната, както хиляди българи са принудени да го вършат, тъй като нямат нужните финансови благоприятни условия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР