Десетки неправителствени организации се обединиха в исканията си за сериозни

...
Десетки неправителствени организации се обединиха в исканията си за сериозни
Коментари Харесай

Неправителствени организации поискаха от държавата действия срещу домашното насилие

Десетки неправителствени организации се сплотиха в настояванията си за съществени законодателни промени в битката с домашното принуждение. 

На конгрес в София 35 организации показаха позиция, която изпращат до министри и претенденти за депутати. Подписалите документа упорстват за незабавни дейности. От началото на годината вече има осем смъртни случая вследствие на домашно принуждение, а страната не събира систематизирани данни за казуса, споделят специалистите.

Близо един милион дами в България страдат от домашно принуждение. В същото време са налице голям законодателен недостиг, институционална парализа и социална незаинтересованост, написа в апела на неправителствените организации.

За последните пет години у нас се натрупа сериозна маса. За този интервал не бяха направени промени в законодателството, няма политическа воля за смяна. Това повече не може да продължава и в идващото Народно заседание би трябвало да бъде гласуван закон, сподели Лавена Лазарова, шеф на Фондация " Будителките ".

Държавата си затваря очите пред страданието на жертвите, се споделя в апела на неправителствените организации.

На форума участва заместник-министъра на правораздаването Емил Дечев, специалисти и претенденти за депутати.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР