Десетки ненужни болнични структури ще бъдат разкрити, а Националната здравноосигурителна

...
Десетки ненужни болнични структури ще бъдат разкрити, а Националната здравноосигурителна
Коментари Харесай

Десетки ненужни болнични структури на опашка за пари от НЗОК


Десетки ненужни болнични структури ще бъдат разкрити, а Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде принудена да ги финансира, в случай че държавното управление незабавно не одобри нова Национална здравна карта, която да размени отменаната от Върховния административен съд или в случай че не бъдат наложени различен тип ограничавания. А прокарването на бързи и решителни ограничения наподобява все по-малко евентуално на фона на овакантения пост на здравния министър и търсенето на нов титуляр, който занапред ще си образува екипа и ще се ориентира в обстановката.

Преди рухването на здравната карта в съда, НЗОК можеше да подписва контракти единствено с нови структури, които са получили утвърждение от специфична комисия въз основа на потребностите в картата. Комисията отхвърляше поръчките за откриване на ненужни структури, а останалите одобряваше. За година и половина работа Комисията по Националната здравна карта е издала към 30 отхвърли за откриване на нови отделения или разширение на съществуващи, за които в този момент няма правно съображение да бъдат неразрешени, сподели инспекция на Mediapool.

След разкриването им, в случай че дават отговор на условията на закона (а това съвсем постоянно е така), здравната каса ще е длъжна да подписа контракт с тези структури, без значение, че няма нужда от тях. При това, защото финансовият запас на касата е стеснен, а лечебните заведения работят с предели, с цел да бъдат финансирани новите структури, ще бъдат орязани парите на съществуващите.

Става въпрос най-вече за нови отделения във финансово атрактивните специалности ортопедия и травматология и здравна онкология, както и гастроентерология, нефрология, белодробни заболявания, физикална рехабилитация.

Мораториум или нова здравна карта? – и двете са под въпрос

Вероятно под тази опасност Надзорният съвет на НЗОК заложи в проектобюджета на касата за следващата година мораториум върху финансирането на нови лечебни заведения и действия. Подобна последна възбрана се залага за първи път в бюджета на институцията. Досега възбрана имаше за подписване на контракти единствено с лечебни заведения и нови действия, разкрити след 1 януари на бюджетната година, с цел да не тежат на заварения бюджет.

Мораториумът обаче се чака да срещне мощен отпор от болничните среди и е доста евентуално да не бъде признат в Народното събрание. Зад сходна непопулярна възбрана е малко евентуално да застане и нов здравен министър, защото това автоматизирано ще му навлече недоволството на болнични шефове.

За да бъде спряна трайно експанзията на ненужни нови лечебни заведения и структури, Министерството на здравеопазването би трябвало допустимо най-бързо да разгласява за публично разискване нов план на Национална здравна карта, която да бъде призната най-късно при започване на идната година. Целта е рестриктивните мерки пред новите лечебни заведения и структури да важат преди НЗОК да стартира да подписва новите контракти напролет, в случай че готвеният от касата мораториум не бъде прокаран през Народното събрание.

Бързото приемане на нова здравна карта обаче наподобява все по-малко евентуално поради промяната на здравния министър Николай Петров.

Самият Петров заяви преди десетина дни, че работна група от адвокати преценя дали да бъде оповестен едно към едно анулираният от съда вид на здравна карта на някогашния здравен министър Петър Москов или занапред да се нанасят корекции и да се разгласява нов вид.

Правенето на нова здравна карта обаче би забавило доста процеса по приемането й, а всяко отсрочване работи непосредствено за обособени частни ползи, само че не и за обществото, в случай че се съди по досегашния опит.

Освен това разкриването на нови структури надалеч не постоянно е в полза на пациента, защото новите лечебни заведения дърпат фрагменти и запаси от съществуващите, а това прави здравната помощ разпокъсана и не разрешава оказването на сложно лекуване.

Всяко ново излишно легло гълта десетки хиляди левове годишно

Макар претенциите на обособените лечебни заведения да наподобяват скромни с настояването за разкриването на по още 5-10 кревати, междинният разход за едно болнично легло за интензивно лекуване годишно е 32 000 лв. и се заплаща от здравните вноски на всички обезпечени.

Наскоро някогашният здравен министър Петър Москов пресметна, че годишно се вършат 110 млн. лв. ненужни разноски в опазването на здравето, които обслужват лобистки ползи.

През тази и предходната година Комисията по националната здравна карта е отказала разкриването или разширението на към 30 болнични структури, най-вече отделения. Впечатление прави, че те са главно в няколко специалности, а поръчките идват най-много от градовете, където има най-голямо пренасищане с лечебни заведения.

През тази и предходната година комисията е отказала разкриването на три отделения по здравна онкология и е отхвърлила заради неизрядни документи едно заявление за увеличавана на леглата по клинична хематология. Отказ за откриване и разширение са получили и три структури по ортопедия и травмотология, четири по гастроентерология, три по белодробни заболявания, четири по физикална рехабилитация, четири по нефрология. Откази има още и за разкриването и разширението на гинекологични, кардиологични, неврологични отделения.

Тази година Комисията по националната здравна карта е имала единствено три съвещания – едно през януари и две през април, на които са издадени 13 отхвърли за откриване на нови структури, колкото са били отводите и през предходната година.

Има обаче и едно върнато поради неизрядни документи заявление и едно отсрочено решение.

А от април насам евентуално са се появили и още искащи да разкриват нови структури, за които въобще не е известно.

Експанзията на ортопедията и онкологията продължава

Сред по-мащабните претенции, които са били отхвърлени от комисията, е това на болница " Хигия " в Пазарджик, която е поискала разкриването на 10 кревати по ортопедия и травматология. Отказът е стимулиран с това, че област Пазарджик е измежду трите дружно със София и Пловдив, където има на-голям остатък от болнични структури.

Ортопедията е атрактивната компетентност , в която се разкриват и доста профилирани частни лечебни заведения поради високата цена на медицинските консумативи, които се заплащат най-вече от пациентите, а и са съпроводени с комисионни от страна на компаниите. Именно публични поръчки за ортопедични консумативи, печелени от зетя на Николай Петров до момента в който е оглавявал ВМА, му костваха поста на здравен министър.

Друго отказано искане е за увеличение потребността от кревати по ортопедия и травматология с най-високто III равнище на подготвеност на пловдивската болница " Света Каридад ", която е желала да подписа контракт с касата за 15 кревати.

През предходната година пък новоразкритата Уни Хоспитал в Панагюрище е получила отводи за разкриването на кревати по ортопедия и травматология –III равнище, нефрология от II ниво; вътрешни заболявания III ниво; пластично-възстановителна хирургия –III ниво; физикална и рехабилитационна медицина –III равнище.

В другата печеливша компетентност – здравната онкология, в която попада химиотерапията със скъпо струващи лекарства , отводи са получили Специализираната болница за лекуване на белодробни заболявания " Света София " за разкриването на 10 кревати за химиотерапия и старозагорската частна болница " Св. Иван Рилски ", която е получила също отводи и за действия по лъчелечение, нефрология и белодробни заболявания. На болничното заведение в Благоевград е отказано откриване на отделения по лъчелечение и здравна онкология от второ равнище по подготвеност. Заради неизрядни документи пък не е прегледано настояването на пазарджишката болница " Ескулап " за увеличение броя на леглата по клинична хематология и повишение на равнището на подготвеност.

На частната болница " Тракия " в Стара Загора са отказани действия по белодробни заболявания от II равнище на подготвеност и по гастроентерология от III равнище.

Прави усещане, че предложенията за нови структури и разширение на старите още веднъж идват от София, Пловдив и Пазарджик, Стара Загора, където е най-голямото пренасищане с лечебни заведения.

Мистериозен интерес към откриване на детска болница

Любопитна детайлност е, че на едно от съвещанията през април тази година комисията е дала позитивно мнение на капиталово желание за откриване на педиатрична болница с 10 кревати по детска неврология, 8 кревати по детска психиатрия, 5 кревати по детска клинична хематология, 12 кревати по детска хирурги, 5 кревати по детска нефрология, 5 кревати по детска ендокринология, 8 кревати по детска гастроентерология, 16 кревати по детска пневмология и фтизиатрия, 6 кревати по детска ревматология, 15 кревати по детска кардиология, 10 кревати по детска анестезиология – всичките с второ или трето равнище на подготвеност.

Зад плана стои сдружението " Мед Люлин Инвест ", което е благосъстоятелност на други две компании, занимаващи се с ходатайство.

Педиатричните пътеки по принцип са измежду най-зле платените, заради което не се разкриват нови лечебни заведения, а специалността се оголва откъм фрагменти, което в идващите години слага пред съществено тестване оказването на здравна помощ за децата. Въпреки това в последната година беше възродена самодейността за основаване на национална детска болница, а здравният министър неотдавна разгласи, че френска верига демонстрира интерес за реализирането на подобен план.

Получилият утвърждение план на " Мед Люлин Инвест " обаче е по-скоро за дребна болница и е забавно от кое място ще притегли фрагменти на фона на сериозния дефицит на експерти по детски заболявания. Ако той се осъществя, това би задълбочило още повече казуса с фрагментите в и без друго разпокъсаните детските клиники в столицата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР