Десетки недоволни жители на Ботевград протестираха срещу шума от трафика

...
Десетки недоволни жители на Ботевград протестираха срещу шума от трафика
Коментари Харесай

Автошествие срещу шума от АМ Хемус в Ботевград

Десетки недоволни поданици на Ботевград стачкуваха против шума от трафика по Автомагистрала " Хемус ", заяви Българска национална телевизия. Те се събраха на площад Освобождение.
Още по проект в построяването на автомагистралата е било планувано и слагането на шумоизолиращи загради, които и до през днешния ден липсват.
„ Най- шумно е заран - сред 6 и 10 часа и сред 7 и 12 през нощта. Ако би трябвало да бъдем точни, по замервания е 50 % е над допустимото ", уточни един от протестиращите пред БНР.
Цветина Петкова, член на инициативния комитет на локалната гражданска самодейност " Зелин ", посочи, че казусът с високите равнища на шума визира близо 20 хиляди души и е от 20 години. До момента по тематиката са били инициирани две подписки:
" Трафикът се чува непрекъснато. И в действителност къщите, които са в непосредствена непосредственост, са застрашени от сриване. Защото, когато през 80-те години се проектира построяването на автомагистралата, още тогава е трябвало да се конфигурират такива уреди, само че ги няма ", сподели тя Петкова.
Иван Досев от Агенция „ Пътна инфраструктура “ изясни, че до края на годината ще бъде готова социална поръчка за правене на акустичен план.
" И градивен план за създаване на шумозащитни уреди. Всички знаем, че всичко опира до едни средства, които са нужни за осъществяване на тази активност.
Ние в този момент това, което можем да предвидим и да създадем тази година, е да изготвим тези акустични планове, с цел да се види какъв брой е размерът на нужните шумозащитни стени и какъв брой ще коства това като финансиране за построяването им. И вероятно през идната година да бъдат планувани в бюджета на АПИ ", изясни Досев.
Протестиращите се обърнаха и към премиера Бойко Борисов. Поискаха той да разпореди, " тъй че в границите на идващите месеци да има социална поръчка и в границите на другата година да имаме конфигурирани шумоизолиращи панели ".
Хората показват и различен проблем - неналичието на свързваща алея за велосипедно и пешеходно придвижване сред Ботевград и село Трудовец.
Протестът мина под формата на автошествие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР