Десетки мотористи от най-голямата мотоорганизация в България “Sofia Riders участваха

...
Десетки мотористи от най-голямата мотоорганизация в България “Sofia Riders участваха
Коментари Харесай

Лекари от ВМА обучиха мотористи как да оказват първа помощ на пътя

Десетки мотористи от най-голямата мотоорганизация в България “Sofia Riders ” участваха в лекция-дискусия за оказване на първа помощ във ВМА. 

доктор Емил Кържин, който е част от екипа на реанимацията на болничното заведение, сподели образно на феновете на високите скорости какви са главните стъпки за оказване на първа помощ.

Именно мотористите постоянно се оказват първи на местопроизшествието и по тази причина би трябвало да бъдат готови да оказват помощ. Аз, като боен хирург, ще ви кажа едно нещо, което бих желал в действителност да запомните - най-честата предотвратима гибел на бойното поле и на пътя – това е прекъсването на външното кървене ”, разяснява полк. проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, ВРИД шеф на Военномедицинска академия.

„ Налагането на турникета, външното прилепяне, повдигането на крайника са извънредно значимо нещо. Това избавя живот. Само за проява – през бедрената артерия, която е съвсем колкото пръста ми, за 1 минута може да се изгубят към 2 литра и половина кръв, а за 2 минути – има тотална кръвозагуба със гибел. Това кървене се стопира с просто прилепяне. Идеята ни е, че доста постоянно вие сте първи на мястото на случая и вие освен с ентусизма, само че и със познания, можете да бъдете извънредно потребни. Освен за златния час, за който сте чували, най-важни си остават платинените 10 минути след контузията, в които вие ще бъдете там. И вашата помощ може да бъде безусловно скъпа ", означи той.


Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР