Десетки милиони работни места са изложени на риск заради пандемията

...
Десетки милиони работни места са изложени на риск заради пандемията
Коментари Харесай

Запазване на работните места: Европейските правителства помагат със заплатите

Десетки милиони работни места са изложени на риск поради пандемията от ковид и цели браншове се затварят, с цел да не се популяризира вирусът. Правителствата в Европа харчат милиарди за субсидиране на заплати в обезверени опити да запазят работните места и да смекчат икономическия удар, оповестява Франс24.

Скокът на безработицата е тройна опасност за стопанската система на страните - потребителските разноски и приходите от налози спадат, а обществените разноски внезапно се покачват.

По оценка на Международната организация по труда близо 25 милиона работни места могат да бъдат закрити в света поради пандемията.

Правителствата в Европа употребяват държавни средства, с цел да се опитат да запазят работните места през рецесията като дават пари на фирмите, чиито доходи понижават. Целта - хората да останат на работа, тъй че да могат още веднъж да работят, когато фирмите възобновят активност.

Ето някои от оповестените до момента проектите, целящи да оказват помощ на хората:

Франция

С увеличението на инфектираните от ковид френското държавно управление разшири системата си за частична безработица.

Когато компания е принудена да понижи или спре работа, може да кандидатства за държавно финансиране на 70 % от брутната заплата на служителя до най-много 6927 евро месечно.

Към 24 март 730 хиляди служащи са получили пари по тази скица. Финансовото министерство към този момент е заделило 8.5 милиарда евро финансиране, само че се чака сумата да бъде увеличена.

Училищата и детските градини са затворени и френското държавно управление дава заплатен отпуск на родителите, които не могат да работят от у дома и имат деца под 16 години.

Действащата възбрана през зимата да се изселват наложително наематели от жилища е удължена до 31 май.

Германия

Берлин разшири схемата за помощи при работа със кратко работно време, като включи компании, които понижиха часовете труд вследствие на ковид.

Плащанията са като помощите при безработица - до 67 % от чистата заплата, изгубена поради съкратеното работно време, до най-много 6700 евро месечно.

Наемателите, които не могат да си платят наема ще бъдат предпазени от наложително изселване до 30 септември, само че след възстановяване на икономическата обстановка наемите ще би трябвало да бъдат заплатени.

Англия

Според схемата за опазване на работните места по време на пандемията от ковид английското държавно управление покрива на фирмите 80 % от брутната заплата до най-много 2500 английски лири (2714 евро) месечно.

Схемата може да работи с дата от 1 март, а се планува в началото да е с дълготрайност три месеца. Финансовият министър Риши Сунак сподели, че не слага таван за средствата по тази скица.

Ирландия

Нова, краткотрайна дотация за заплатите ще разреши на фирмите да получат от държавното управление до 70 % от заплатите, с цел да запазят сегашната претовареност, като оптималната сума е 410 евро седмично (нетно 1777 евро месечно).

Специални разпореждания има за бранша, зает с развъждането на деца. Държавата ще покрие заплатите на работещите в детските градини и ще подкрепи да бъдат платени на други настоящи разноски. Целта е родителите да спрат да заплащат такси и в същото време да им бъде обезпечено място, когато детските градини отворят.

Италия

Като част от икономическия пакет, признат на 16 март, държавното управление на премиера Джузепе Конте планува поредност от ограничения за намаляване на " обществения потрес ".

Те включват вдишване на до 80 % от заплатите на чиновниците за интервал от 9 седмици до 1130 евро чисто месечно.

Самонаетите получават еднократна сума от 600 евро.

Испания

Съществуващите разпореждания за краткотрайното освобождение от работа обгръщат към този момент и фирмите, наранени от ковид. Ще бъдат покрити до 70 % от заплатите, като максимумът е 1412 евро месечно.

Испанското държавно управление разпореди също така фирмите за комунално обслужване да продължат да дават услуги на всички " уязвими " семейства.

Предстоящи проблеми

Тези краткотрайни ограничения костват скъпо на данъкоплатеца, само че, в случай че са сполучливи, ще оказват помощ на стопанските системи да се възстановят по-бързо, когато пандемията стихне.

Икономистите обаче предизвестяват за идна огромна криза. Ключово икономическо изследване на Ай Ейч Ес Маркит (IHS Markit), оповестено тази седмица, сочи рекорден срив на бизнес интензивността в еврозоната.

Въпреки бързите ограничения в поддръжка на стопанската система, някои експерти предизвестяват, че това може да не е задоволително.

Засега напъните на политиците не съумяват да разведрят мрачната картина, уточни в известие към изследването Крис Уилямсън, основен бизнес икономист на Ай Ейч Ес.

Стивън Бел от Би Ем О глобъл асет мениджмънт (BMO Global Asset Management) предизвести във вторник, че държавните ограничения единствено ще притъпят удара върху стопанските системи и фамилиите. /БТА

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1092)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР