Десетки милиони, планирани в бюджета на Община Пловдив за изграждане

...
Десетки милиони, планирани в бюджета на Община Пловдив за изграждане
Коментари Харесай

Пет фирми в строителното ветрило на Иван Тотев

Десетки милиони, планувани в бюджета на Община Пловдив за създаване на обекти и улични поправки, се усвояват годишно от пет огромни компании. Това са „ ГБС - Пловдив ”, „ Драгиев и ко ”, „ Пътинженеринг ”, „ Пътища ”, „ Запрянови - 03 ”. Към тях обаче би трябвало да прибавим и " Щрабаг ", която бе натрапена на общината като реализатор на ремонтите с парите от 30-милионния заем от Европейска банка за възстановяване и развитие.

В двата мандата на Иван Тотев за финансови разноски се възнамеряват годишно сред 60 и 70 млн. лв.. Като предписание строителната стратегия не се извършва на 100 %, било поради обжалване или мудността на администрацията. Въпреки това приблизително за една година в уличната инфраструктура се влагат сред 30 и 50 милиона лв.. Голяма част от тези средства се осъществя от петте топ компании. Те са съществени реализатори и на плановете, осъществени в Пловдив с финансиране отвън локалния бюджет - целеви дотации от държавното управление, разнообразни национални и европейски стратегии. Така през 6-те компании са минали четвърт милиард за 7 години. В новата поредност на " Марица " ще ви разкажем кои са ударниците в градското строителство и кой какъв брой пари е получил от публични поръчки.

Какъв е приносът на компаниите - ударници за града?

„ ГБС - Пловдив ” - 70 млн.

В топ обектите на пловдивския клон на „ Главболгарстрой ” е строителството на спортната зала „ Колодрума ”, която съгласно формалните данни на Община Пловдив коства близо 50 млн. лева, а съгласно опозицията - цели 60 милиона. „ ГБС - Пловдив ” построи Лъчетерапевтичния комплекс на Онкодиспансера (близо 11 млн. лева), новата постройка на ДГ „ Котаракът в чизми ” в регион „ Южен ” (4 млн. лева), ремонтира Драматичния спектакъл (4 млн. лева), а тази година получи поръчката за градеж на художествената изложба на ул. „ Гладстон ” на стойност 3,5 млн. лв.. Докато усвояваше пари от публични поръчки, предоставени от кмета, " ГБС - Пловдив " построи новото крило на хотел " Империал ", благосъстоятелност на фамилия Тотеви, в което нито една институция, следяща за спазването на законите, не откри нищо притеснително.

„ Драгиев и ко ” - 60 млн.

Работници на тази компания виждаме на всеки километър. Фирмата е профилирана в замяна на тръбопровод и канализация и ремонт на улици и тротоари. Най-крупната поръчка на „ Драгиев и ко ” е реконструкцията на пл. „ Централен ”, чиято цена беше увеличена от 12 на 18 млн. лв. след извършен търг и с решение на Общинския съвет. Фирмата е изпълнила първия стадий на бул. „ Васил Априлов ” в сектора от колелото на Централна гара до ул. „ Войнишка популярност (7 млн. лева), с поръчката за 4 млн. лв. оформи пешеходната зона в „ Капана ” и стартира ремонт на калдъръма в Стария град. Още четири милиона лв. завоюва за тротоарни настилки в центъра и тротоарни настилки и алеи към Голямата базилика и Понеделник пазара. Около един милион лв. коства реконструкцията на ул. „ Отец Паисий ”, още 7 млн. лв. - главен ремонт на бул. „ Марица-юг ” с благоустрояването на крайбрежната алея и на градинката против църквата „ Света Петка ”. „ Драгиев и ко ” бяха значим фактор при ремонта на ул. „ Райко Даскалов ” от Римския стадион до Пешеходния мост.

На компанията е предоставена и поръчката за поправки на Бунарджика за 2 млн. лв.. През 2012 година „ Драгиев и ко ” асфалтираха за 1,6 млн. лв. няколко разрушени булеварда, измежду които са „ Шести септември ” и „ Цар Борис III Обединител ” (1,6 млн. лева), а няколко години по-късно се включи дружно със „ Сиенит ” в построяването на продължението на бул. „ Проф. Цветан Лазаров ”, в което са вложени 3 млн. лв..

Фирма „ Драгиев и ко ” завоюва неотдавна поръчката за замяна на ВиК на северното платно на бул. „ Христо Ботев ” и бул. „ Копривщица ” за 7 милиона, която ще се извършва следващата година.

„ Запрянови - 03 ” 23 млн.

Преди пет години компанията построи постройката на детска ясла в ЖР " Тракия " (4 млн. лева), а тази година завоюва поръчка за саниране на ДЯ „ Детски смях ” за 1,6 млн. лв.. На „ Запрянови - 03 ” изискуем преобразяването на Цар-Симеоновата градина с европейски пари за 7,6 млн. лв., а също по този начин построяването на нов парк на ул. „ Богомил ” №100 за към 1 млн. лв.. Преди 3 години подвигна нова постройка на ДГ „ Чайка ” за към 4 млн. лв., а в това време стартира да гради зоологическата градина след извоюваната поръчка за 4,6 милиона, поради която прокуратурата е повдигнала обвиняване на кметовете Иван Тотев и Димитър Колев и на зам.-кмета Димитър Кацарски.

„ Пътинженеринг ” - 20 млн.

Строителите от тази компания извършиха втория стадий на ремонта на бул. „ Васил Априлов ” от ул. „ Войнишка популярност ” до бул. „ Шести септември ” за 2,7 млн. лв.. Целият сектор коства 4,5 млн. лв., само че промяната на тръбопровод и канализация е направена от ВиК ЕООД. „ Пътинженеринг ” реконструира бул. „ Македония (за над 3 млн. лева), ул. „ Петко Д. Петков ” и „ Богомил ” - още към 3 милиона, ул. „ Остромила " (2 млн. лева). Тази година завоюва поръчка за асфалтиране на улици за 1 млн. лв., а предходната година ремонтира бул. „ Кн. Мария-Луиза ”.

Последната поръчка, извоювана от „ Пътинженеринг ”, е за замяна на ВиК по плана за воден цикъл в регион „ Северен ” съвсем за 8 млн. лв.. Фирмата завоюва една от обособените позиции. Повечето от обектите извършва дружно с „ Драгиев и ко ”.

" Пътища Пловдив " - 20 млн.

Преименуваната на „ Европейски пътища ” компания извърши главен ремонт на надлез „ Скобелева майка ” и преасфалтира Цариградско шосе за 4 млн. лв.. В кв. „ Беломорски ” ремонтира за над 1 млн. лв. основната улица, а в центъра - южното платно на бул. „ Христо Ботев ” от гарата до бул. „ Никола Вапцаров ” за 2 милиона. През тази година подписа контракт с Община Пловдив за реконструкцията на Кукленско шосе на стойност 5 млн. лв. без Данък добавена стойност. Спечели и публичната поръчка за ремонт на улици и тротоари в квартала сред бул. „ Кн. Мария-Луиза ” и „ Марица-юг ”, където дружно с компания „ Агромах ” имат да усвояват 11,5 млн. лв. без Данък добавена стойност.

„ Щрабаг ” - 29 млн.

За четири огромни обекта на обща стойност близо 30 млн. лв.. Ремонтите на Коматевско шосе, бул. „ Руски ” и „ Шести септември ”, както и построяването на бул. „ Северен ” се финансира със заем, който Община Пловдив изтегли от Европейска банка за възобновяване и развиване. Поръчката беше оповестена от Европейска банка за възстановяване и развитие едновременно за четирите обекта и със период на осъществяване 3 години. Ремонтите на трите булеварда са приключени, само че на бул. „ Северен ” работата се забави, тъй като градската администрация не съумя в точния момент да организира отчуждаване на парцели, които попадат в новата улична регулация.

Заб.: Сметките са приблизителни, тъй като въпросът какъв брой коства един обект, който се извършва с парите на данъкоплатците, се възприема в Община Пловдив като недружелюбен, а отговорите - уклончиви. Данните са събрани от разнообразни регистри и обявления.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР