Хонконг се надига, докато супер тайфунът Саола се насочва към Южен Китай

...
Десетки милиони хора в Хонконг, Шенжен и други южнокитайски мегаполиси
Коментари Харесай

Десетки милиони хора в Хонконг, Шенжен и други южнокитайски мегаполиси се приютиха в петък, докато супертайфунът Саола заплашваше да се превърне в най-силната буря, връхлитаща региона от десетилетия.

Стотици полети бяха отменени в целия регион, началото на учебната година беше отложено в Хонконг, а улиците на мокрия от дъжд финансов център бяха пусти.

Властите предупредиха, че е възможно пряко попадение върху Хонконг може да повиши нивото на предупреждение до T10 – най-високата тревога в града, която е била издавана само 16 пъти след Втората световна война.

Китайската национална метеорологична служба каза в петък, че Саола „може да се превърне в най-силния тайфун, достигнал делтата на Перлената река от 1949 г.", като се има предвид ниско разположен регион, който включва Хонконг, Макао и провинция Гуангдонг - дом на технологичния център Шенжен.

До 15:00 ч. (07:00 GMT) Саола беше на 140 километра (около 85 мили) източно- югоизточно от Хонг Конг, с постоянни ветрове от 210 км в час.

Съседният Шенжен – дом на 17,7 милиона души – отвори приюти за хора, където да намерят убежище, и планира да спре обществения транспорт.

Влаковете за и от Гуангдонг също ще бъдат спрени от 20:00 до 18:00 часа в събота.

„Това ще се отрази на живота ни“, каза У Уенлай, 43, който управлява ресторант в предградие на Шенжен, който трябваше да затвори.

„Най-големият ми син планираше да лети до Чънду днес за университета и полетът му беше сега са отменени“, добави Ву.

Въпреки правителствените заповеди за спиране на бизнеса до късния следобед, търговията на мокрите пазари в Шенжен беше оживена.

„Хората все още бързат да се запасят с храна в последната минута“, каза собственикът на магазина Лу Имин.

Десетки шофьори на доставчици устояха на силните ветрове и дъжд, за да стигнат до жителите, които се крият на закрито.

„Ще работя докато не почувствам, че е твърде опасно", каза 22-годишният шофьор за доставка Чай Джиджие пред AFP.

"Хората не искат да излизат, а искат да се запасят със закуски и други стоки. Има много поръчки за доставка."< p>От другата страна на континенталната граница в Хонконг фондовият пазар спря търговията и властите предупредиха, че Саола може да заобиколи територията на 50 км от нощта до следващата сутрин, причинявайки буря, която може да доведе до „сериозни наводнения“.

„Максималното ниво на морето може да е подобно на това, когато Mangkhut удари Хонконг през 2018 г.“, каза метеорологичната обсерватория на града.

Това беше последният път, когато Хонконг издаде предупреждение T10. Тайфунът Mangkhut остави над 300 ранени в града, раздробявайки дървета и предизвиквайки наводнения.

В континентален Китай той засегна повече от три милиона души в южните провинции, убивайки шестима.

По-интензивни тайфуни

Южен Китай често е удрян през лятото и есента от тайфуни, които се образуват в топлите океани източно от Филипините и след това пътуват на запад.

Промените в климата увеличиха интензивността на тропическите бури, с повече дъжд и по-силни пориви, водещи до внезапни наводнения и щети по бреговете, казват експерти.

В Хонконг фирмите залепиха стъклени витрини и прозорци с тиксо, докато купувачите съобщиха, че замразените храни и зеленчуци в супермаркетите са изчистени.

Сърфистите се възползваха от силните ветрове и уловиха огромните вълни, генерирани от идващия тайфун на плаж в Хонконг.

В ниско разположено рибарско селище в квартал Lei Yue Mun, което е предразположено към наводнения, нивата на водата се повишиха и проникнаха в магазините, което накара жителите да поставят чували с пясък и да заковат врати.

„Надявам се, че можем да спасим инструментите, необходими за нашия бизнес, като хладилника. Повдигнахме ги, така че водата да не повреди (електрониката)“, каза оператор на ресторант на име Лий пред местна телевизионна станция.

Съседен казино център Макао също издаде третото си най-голямо предупреждение за тайфун до средата на следобеда.

Саола измести хиляди по-рано тази седмица, докато преминаваше покрай северните Филипини, но досега не се съобщава за преки жертви.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР