Десетки милиони евро глоба може да се наложи да плати

...
Десетки милиони евро глоба може да се наложи да плати
Коментари Харесай

Десетки милиони евро глоба ни дебнат заради сметища

Десетки милиони евро санкция може да се наложи да заплати България поради 8 остарели общински депа за неопасни боклуци, които към момента не са рекултивирани. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Тя напомни, че това е една от сферите, за които също има наказателна процедура против нашата страна за несъблюдение на евродирективите. „ 30 септември е крайният период, в който би трябвало да докладваме на Европейска комисия за тези оставащи депа. Целта ни е е да няма дневна наказателна глоба и по тази причина се стремим да бъде понижен броят им. Парите за рекултивация са от Оперативна стратегия „ Околна среда “ и са обезпечени. Санкция обаче ще има и тя е 8-цифрена сума в евро “, предвижда Карамфилова и добави, че от 10 години нищо не е било свършено до дъно и в този момент за броени дни се вършат опити да се спасят нещата.

Бившият зам.-министър на Министерство на околната среда и водите Тома Белев, обаче е оптимист и счита, че до края на другия месец рекултивацията на въпросните депа ще бъде приключена, тъй като на всички тези депа се работи. „ Рекултивацията не е нещо фантастично. Става въпрос за покриване на заритите към този момент сметища с едно фолио и по-късно от горната страна още веднъж се слага слой с почва, който се затревява. До 30 септември може да се оправим, тъй като е чисто машинна работа. Друг въпрос е дали ще стигне времето да се изкара цялата документи. Едно е да се свърши цялата работа, а друго е тя да се узакони “, добави той за „ Сега “. Белев се надява съдът да одобри фактическото състояние на приключената рекултивация.

От пресцентъра на екоминистерството прецизираха, че въпросните 8 общини, където към момента има остарели депа за боклуци, които не са рекултивирани са Бяла (Варненско), Перник, Велинград, Дупница, Пирдоп, Бобошево, Кочериново и Кърджали. Преди година Европейска комисия предизвести, че следва страната ни да бъде изправена пред Съда на Европейски Съюз за възнаграждение на обилни по мярка финансови наказания поради нерекултивирани 43 депа за неопасни боклуци.

Според Деница Заричинова от екосдружението „ За земята “, забавянето на рекултивацията на въпросните остарели депа и бързането до последната минута се дължи на дългогодишната демонстрация на индиферентност на общинските управляващи към тези планове. „ Не е имало и задоволителен надзор от страна на предходните управления на екоминистерството. Дори се даваха пари тези сметища да бъдат охранявани, вместо да бъдат рекултивирани. Имаше и проблеми на самозапалванията им “, сподели тя за „ Сега “.

Другият проблем, който заплашва България с санкции от Европейска комисия е за фините прахови частици. По него България към този момент е е наказана, само че въпросът в този момент е в размера на финансовата глоба. В ефира на Българска национална телевизия служебният екоминистър Росица Карамфилова разясни, че е имала срещи с операторите на огромните горивни съоръжения и те са поели ангажимент в къси периоди да изпълнят уговорките си.

 

 

ЗАБРАНА НА ПЛАСТМАСАТА В ХИЖИТЕ ИСКАТ ЕКОАКТИВИСТИ

 

Освен с нерекуртивираните сметища, огромен проблем у нас е и безразборното изхвърляне на боклуци в националните паркове и предпазените територии в страната. За това от екосдружение за „ Земята “ оферират в хижите и всички други обекти, посещавани от туристи в планините, националните паркове и другите предпазени територии да се забрани потреблението на еднократните чинии, чашки и други сходни принадлежности за хранене.

„ Забраната на еднократната пластмаса в хижите ще спомогне за огромно понижаване на отпадъците “, счита Деница Заричинова по време на следващата акция за разчистване на нерегламентирани сметища в Рила. „ В съвсем всички западни страни в хижите не се употребява еднократна пластмаса. Дори там на процедура няма нищо, а единствено кревати за отмора и пренощуване. Всеки би трябвало да си носи всичко. Разбира се, би трябвало да се ускори и контролът от страна на администрацията на националните паркове. С дребния брой чиновници, които имат те обаче на тях им е мъчно да се оправят с всичките си задължения. Проблемът се изостря и от обстоятелството, че хижите имат разнообразни притежатели. Едни са на БТС, други са частни, а трети - общински. За това всеки изхвърля, където откри или горят отпадъците в печките “, сподели за „ Сега “ екозащитничката и напомни, че българите, когато вървят на излет по планините в чужбина не смеят да цапат, както го вършат в родината си.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР