Десетки милиони държавата не е събрала от бизнеса с горивата.

...
Десетки милиони държавата не е събрала от бизнеса с горивата.
Коментари Харесай

Държавата не е събрала десетки милиони от бизнеса с горива, заяви експерт

" Десетки милиони страната не е събрала от бизнеса с горивата. Тези милиони ние с вас ги плащаме. " Това съобщи шефът на петролната и газова асоциация Андрей Делчев в коментар за нередности в работата на Българската акцизна централизирани осведомителна система (БАЦИС).

Делчев изясни, че системата е гръбнакът на активността на митниците: " Ние сме надалеч от политическото говорене, това за нас е бизнес проблем, за който започнахме да приказваме за това преди 5 години. "

Делчев сподели, че става въпрос за ниска степен на отбрана на акцизни артикули, която дава опция да се трият транзакции, влакови композиции, танкери, които липсват и не се повяват.

" Говори се за 300 души, които имат опция да стигнат до системата, както и самата компания, която поддържа системата ", добави шефът на петролната и газова асоциация в изявление за bTV.

" През 2013 година е призната системата, може да си спомним чие държавно управление беше на власт. Тогава ние алармирахме, че тя има пропуски. Стотици милиони се губят поради сивия бранш в петролния бизнес. ДАНС са установили, че влизането в системата не оставя диря и за това те не могат да създадат следствие. Онзи, който е трябвало да се грижи за система, е шефът на Агенция " Митници ". Това е незаконна занемареност, в случай че някой трябваше да бъде разследван, то това е той, тъй като е позволил да бъде призната сходна система ", заключи Андрей Делчев.

Делчев добави, че за казуса е сигнализирано до основния прокурор, Министерски съвет и до Европейската комисия.

Още детайлности прочетете ТУК.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР