Десетки медицински специалисти се събраха на национален протест под прозорците

...
Десетки медицински специалисти се събраха на национален протест под прозорците
Коментари Харесай

Медици настояват за повече пари под прозорците на властта

Десетки медицински експерти се събраха на народен митинг под прозорците на Министерския съвет с искане за по-високи месечни хонорари.

Протестът се организира при з асилено полицейско наличие .

Демонстрацията е под наслов " Искаме решения на проблемите през днешния ден " и се провежда от КНСБ . Припомняме, че огромна част от медицинските сестри, които стачкуваха няколко месеца подред, се разграничиха от митинга на синдикалната организация .



В своя отбрана медицинските експерти издигнаха плакати, които гласят: " Не ни е боязън ", " Здравето не е стока ", " Достоен труд " и други.

Президентът на КНСБ упорства за бистрота, ред и пари, тъй като всички са обезверени. Ако през днешния ден не получим настояванията си, няма по какъв начин да продължим . Искаме заслужен труд, желаеме парите си , прикани Димитров.

Малко по-късно президентът на КНСБ Пламен Димитров и вицепрезидентът на синдикалната организация доктор Иван Кокалов влязоха в Министерския съвет, с цел да внесат своята декларация.

Здравеопазването е в тежка рецесия и в лечебните заведения на доближават пари за заплати. Условията в груповите трудови контракти не се извършват, сигнализират от КНСБ .
 Липсват отпуснатите 50 млн. лева за заплати на медицински сестри
Липсват отпуснатите 50 млн. лева за заплати на медицински сестри

Според една от организаторките на митингите на медсестрите

От Синдикалната организация упорстват за смяна в законодателството, в бюджет 2020 да се плануват повече средства за груповия трудов контракт за всички медицински експерти и груповият трудов контракт да стане наложителен за всички лечебни заведения.

Припомняме, на 4 октомври министър председателят Бойко Борисов събра здравния министър Кирил Ананиев и шефа на НЗОК да обяснят за 50-те милиона лв. за заплати на медиците. На срещата е участвал и финансовият министър Владислав Горанов. Тогава стана ясно, че обещаните 50 млн. лв. не са стигнали до медицинските сестри.

На 11 септември 2019 година десетки протестиращи медицински сестри се събраха пред Народното събрание с претенции за почтено възнаграждение. Те желаеха две минимални заплати да стане стартовата заплата за тяхната специалност.

Протестите на медсестрите не престават от месеци. На 1 март медицински сестри излязоха на митинг пред постройката на Министерството на здравеопазването. Това се случи макар обещанието на премиера за повече средства.

Фелдшерите също показаха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да основат независима професионална съсловна организация.

Ананиев показа данни, съгласно които в България има сериозен дефицит на медицински сестри. Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години, демонстрира разбор на държавните лечебни заведения, общинските лечебни заведения и заведенията, в които страната взе участие с 50% и повече.

Здравният министър изиска методиката за заплатите да обхване и частните лечебни заведения.

Според някогашния министър на опазването на здравето Мирослав Ненков казусът със заплащането на медицинския личен състав е като бомба със закъснител.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР