Десетки майстори от цялата страна удариха чукове в ковачница Тих

...
Десетки майстори от цялата страна удариха чукове в ковачница Тих
Коментари Харесай

Майстори от цял свят си мерят ножовете в Сопот

Десетки майстори от цялата страна удариха чукове в ковачница „ Тих труд " в Занаятчийския еснафин в Сопот и дадоха начало на ножарския пленер „ Работилницата 2019 ". В продължение на три дни най-хубавите в занаята ще коват ножове, ще споделят кой какво умее и по какъв начин го е постигнал и ще допълват знанията си един от различен. Ножарският пленер се организира всяка година в средата на май, а негов основател и създател е Евгени Димов, най-хубавия гравьор и резбар и ръководител на Еснафа.

Тази година Евгени Димов е поканил най-хубавите майстори ножари от чужбина. За повторно в Сопот дойде Евгений Добрин от Русия. Тук е Александр Белый от Беларус, един от топмайсторите на мозаечен дамаск към този миг. В сопотския Еснаф паралелно с нашите майстори работи Брайън Бейти от Съединени американски щати, отдавнашен другар на сопотските занаятчии. Тази година той открива фотоизложба. В пленера взе участие и Владимир Булдига от Украйна, гравьор и откривател на гравиращи системи.

Днес работилниците отварят още в 8.30 часа. В тях майсторите ще работят интензивно - ще коват и оформят остриета, ще украсяват с гравюри дръжки на ножове. После занаятчиите ще покажат кой какво е направил и ще споделят опит. А в неделя от 12 часа Евгени Димов ще връчи дипломите на следващия курс на дребните майсторчета от Сопот и района, които той образова.

Всичко се случва пред погледите на любопитните туристи, които идват в града на Вазов особено за шоуто на ножарите. Атмосферата е неповторима - в двора с бухлати чемшири и цветя е цялостно с хора. В единия ъгъл гори огнището на работилница „ Тих труд ", въздухът трепери от ударите на чуковете по нагорещеното желязо. По алеите ръмжат машини за оформяне на остриета. Усилен труд кипи и в работилниците на Еснафа, които се обитават в къща на 200 години. Там резбари ваят дръжки на ножове и ги украсяват с гравюри.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР