Десетки лидери честват в Париж 100 години от края на

...
Десетки лидери честват в Париж 100 години от края на
Коментари Харесай

Макрон съгласен с Тръмп: ЕС да плаща повече за НАТО

Десетки водачи празнуват в Париж 100 години от края на Първата международна война

Еманюел Макрон изрази единодушие с Доналд Тръмп, че Европа би трябвало да поеме по-голяма част от разноските в НАТО и по този начин да поеме по-голяма отговорност за защитата си, съобщи Ройтерс.

Президентите на Франция и Съединени американски щати разговаряха в Елисейския замък в Париж, където Тръмп е за честванията на 100-годишнината от края на Първата международна война. “Какво по-хубаво от това да се празнува краят на война, изключително на тази, която бе една от най-кървавите в историята? ”, написа американският президент в туитър.

Десетки международни водачи дойдоха във Франция за честванията. Сред тях са българският президент Румен Радев, канцлерката Ангела Меркел, турският водач Реджеп Ердоган, съветският Владимир Путин, шефът на Организация на обединените нации Антонио Гутериш и доста други. Преди заминаването си за френската столица Ердоган сподели, че “ще се опита да обезпечи комфортна опция ” за двустранна среща с Тръмп.

Очакваше се срещата Тръмп-Макрон да е бурна и напрегната, защото предходната вечер американският президент порица в туит с изключително изострен звук предлагането на френския водач да се сътвори европейска войска. “Президентът Макрон предложи Европа да построи лична войска, с цел да се пази от Съединени американски щати, Китай и Русия ”, написа той тъкмо когато президентският аероплан “Еърфорс 1 ” се приземяваше край Париж.

“Много обидно,

само че може би

първо Европа

би трябвало да заплати

каузи си в НАТО,

която Съединени американски щати обилно субсидират ”, добави Тръмп.

Френският президент въпреки всичко отбрани концепцията, заявявайки, че е незаслужено сигурността на Европа да се подсигурява напълно от Съединени американски щати. “Затова имам вяра, че имаме потребност от повече европейски качества и повече защита, с цел да поемем тази част от тежестта ”, добави той. Съединени американски щати не питат Франция, Германия или други страни, преди да финансират своите въоръжени сили, акцентира Макрон.

Планирано беше френският президент да има надълбоко алегорична среща с Ангела Меркел в Компиен, където е подписано примирието от 1918 година, поставило завършек на Първата международна война, лишила живота на 18 млн. души. За първи път от 1945 година френски президент и немски канцлер ще се срещнат на Поляната на примирието. Отбелязването на стогодишнината стартира със среща на канадския министър председател Джъстин Трюдо с ветерани. Той постави венец на канадско военно гробище в Северна Франция, където са заровени 820 жертви на спора от 1914-1918 година

В събота вечерта се очакваше Макрон да даде тържествена

вечеря за

водачите в

музея “Орсе ”

Кулминацията на възпоменанията е в неделя на Гроба на Незнайния боец в Париж в 11-ия час на 11-ия ден на 11-ия месец тъкмо 100 години след примирието.

Румен Радев: Горчив урок - починаха 100 хиляди българи

“Тържествата в Париж са мотив на първо място да осмислим горчивите уроци от цялото минало столетие ”, сподели президентът Румен Радев в Париж, където дойде със брачната половинка си Десислава за отбелязването на 100 година от края на Първата международна война. “В Париж се събираме държавни и държавни ръководители, с цел да почетем края на една голяма покруса, лишила милиони животи. Нека не забравяме - и над 100 000 български ”, подсети Радев. На въпрос за концепцията за обща европейска войска той отговори: “Ако в света продължава да има непредсказуемост, в случай че продължава да има борба, мисля, че неизбежно ще стигнем и до основаване на пълноценни европейски сили за защита ”. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР