Десетки коне са били оставени да умрат от студ и

...
Десетки коне са били оставени да умрат от студ и
Коментари Харесай

Защо коне умират от студ и глад в планината

Десетки коне са били оставени да умрат от мраз и апетит високо в Осоговската планина. В неделя беше извършена акция на природозащитници. Цяло стадо от животните са били изоставени от притежателя им на произвола през последните няколко месеца.

Конете са били блокирани от снега и не е имало въобще с какво да се хранят. Те са благосъстоятелност на предприемача Петър Пищалов от Кюстендил, оповестява NOVA.

Показно обесиха куче в столицата

Природозащитниците споделят: „ Никога не съм виждала такова нещо и съм меко казано потресена от това, което видях. Безпомощна кобила, която лежеше в снега с изкълвани очи беше просто ужасна картина.

Животните, които са останали живи и полуживи са към 30 на брой .

Състоянието им е извънредно тежко, сериозно даже. Има млади кончета на към 1 годинка. И младите, и възрастните са доста хърбави. Не са яли от от дълго време. Нямат вода, храна и заслон. Буквално стоят в преспи сняг и няма накъде да мръднат “.

При вчерашната избавителна акция хората се изкачили на към 1800 метра височина, с цел да спасят конете. Животните не са имали мощ да вървят, заради което храна им е оставена на място, с цел да оцелеят още няколко дни. Хората споделят, че животните едвам са имали мощ да дъвчат храната, която са им занесли.

Собственикът на конете сподели, че всяка есен ги събира, с цел да ги мести и това се случва за първи път .

„ Аз персонално ги вкарах конете в мястото за претоварване. Първият ден хората ми не бяха свършили работа. Втория ден не бяха свършили работа. През тези дни аз имах инспекции и нямаше по какъв начин. На третия ден, когато се качих конете ги няма”, описа мъжът.

После е почнало търсене на конете в продължение на повече от месец. Той има към 70 коня част, от които са по стратегия. „ Една част от конете прибрах. Имаше заболели коне, такива с пострадвания. Бяха се отделили и самотни коне. Самотните ги намерихме и прибрахме”, сподели той.

Бизнесменът твърди, че взима по стратегия към 140 евро на кон. Той съобщи, че през днешния ден ще се качи с шейна и други хора на коне, с цел да види животните си. „ Взел съм си с мене малко лекарства и медикаменти. И аз не съм ги виждал, не знам какво е. Плюс това те са моите животни. Трябва да съм си до моите животни”, сподели той.

Междувременно Районна прокуратура Кюстендил се е сезирала

за изоставеното от притежателя стадо коне в местността Бек Бунар, планината Осогово. Възложена е незабавна инспекция на органите на полицията и на Българската организация по сигурност на храните поради допустима проявена свирепост към животните, от което е породена гибелта им. Предмет на инспекция е и информацията, че стадото коне е било отглеждано със средства, отпуснати по стратегии на Европейски Съюз.

Още по тематиката вижте във видеото горе.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР