Десетки журналисти, отразяващи антирасистките протести в САЩ, се превърнаха в

...
Десетки журналисти, отразяващи антирасистките протести в САЩ, се превърнаха в
Коментари Харесай

Журналистите се превърнаха в мишени по време на US протестите

Десетки публицисти, отразяващи антирасистките митинги в Съединени американски щати, се трансфораха в цели за силите на реда – те бяха бити, обстрелвани със сълзотворен газ, гумени патрони и даже задържани, осведоми Би Би Си.

По свидетелските им показания това се е случвало, макар че са се легитимирали с прес карти и са на работното си място – в епицентъра на най-големия митинг от последните години в Съединените щати.

Седмица след убийството на невъоръжен негър от служител на реда в града, митингите прераснаха в вълнения по улиците на съвсем цялата страна, стотици здания са опожарени, хиляди стачкуващи са задържани, като даже се наложи намесата на армията и налагането на вечерен час, с цел да се овладее обстановката.

Медийната колегия дефинира нападенията като „ неприемлив опит за заплашване на репортерите “. Нападения над публицисти имаше и от страна на стачкуващите.

Всичко стартира предишния петък в Минеаполис, когато екип на Си Ен Ен беше задържан по време на директно включване. Те отразяваха безредиците в града и десетките горящи здания, измежду които и полицейски сектор. Белезниците щракват, макар че публицистите демонстрират прес картите си.

В следствие от полицията обясниха, че карцерът е, тъй като са поискали от публицистите да се махнат от епицентъра на конфликтите, а не са го създали. Губернаторът на Минесота Тим Уолз се извини на Си Ен Ен, медията дефинира ареста като нарушаване на Първата корекция на Конституцията, обвързвана с човешките права.

На другия ден централата на малкия екран в Атланта беше нападната от протестиращи.

Днес австралийският министър председател изиска от посолството на страната си във Вашингтон да проверява за какво американските управляващи са използвали мощ върху новинарските екипи на Австралия, отразяващ безредиците зад Океана.

През уикенда в обществените мрежи бяха докладвани няколко набези над публицисти от Австралия. От организацията US Press Freedom Tracker оповестяват, че имат информация за над 100 похищения над публицисти, като 90% от случаите включват физическо принуждение.

В неделя екип на организация "Ройтерс " беше обстрелван с гумени патрони от полицията. Журналистите са отразявали разпръсването на стачкуващите от униформените след прелюдия полицейски час в Минеаполис.

Във Вашингтон пък оператор на Би Би Си беше ударен от служител на реда с щита му. Журналистът споделя, че е следвал всички указания на органите на реда, а избликът на експанзия не е бил предизвикан от негова страна.

В мрежата могат да се намерят още десетки разкази на публицисти, които са потърпевши по време на демонстрациите. На този декор беше снимано любителско видео с кореспондента на bTV в Съединени американски щати Симеон Гаспаров, който също е в епицентъра на конфликтите сред полиция и жители.

На фрагментите се вижда диалог сред протестиращите и българския публицист, а отзивчивото отношение къмГаспаров изненада потребителите на обществените мрежи в Съединени американски щати.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР