Десетки животновъди и земеделци от цялата страна блокираха главния път

...
Десетки животновъди и земеделци от цялата страна блокираха главния път
Коментари Харесай

Фермери затвориха пътя София-Варна, изливаха мляко и гориха продукция

Десетки животновъди и земеделци от цялата страна блокираха основния път София-Варна край великотърновското село Шереметя. Протестиращите са от над 20 браншови асоциации от секторите отглеждане на животни и растениевъдство.



На пътното платно протестиращите разляха мляко, подпалиха бали с овча вълна и изхвърлиха земеделска продукция. В региона има засилено полицейско наличие.

Производителите упорстват в актуализацията на бюджета да бъдат гласувани 70 милиона лв. помощ за бранша поради коронавирус обстановката. Над 300 хиляди души са работещите в тези браншове, а за тях няма планувани държавни обезщетения, сподели Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Той съобщи, че една от задачите на митинга е да подсети на политическите партии, че би трябвало да поддържат предлагането за актуализация на бюджета в тези браншове.

Изпълнителният шеф на асоциацията проф.Иван Станков уточни, че производителите се надяват предлагането на Министерството на земеделието за актуализация да бъде подкрепено от всички парламентарни групи, когато бъде обсъждано в пленарната зала на Народното събрание.

 Снимка: Facebook/Даниел Божанков

Той акцентира, че провалите за земеделския бранш, като се изключи зърнопроизводителите, ще бъдат съществени, в случай че не бъдат планувани обезщетителни ограничения.

По думите му стопаните нямат защитни механизми, тъй като себестойността на продукцията им е висока, а изкупните цени са ниски, цените на силата и горивата нарастват, по тази причина тези средства са належащи.

Протестиращите излязоха в утринните часове покрай пътното платно с плакати " Земеделието също е бизнес и има потребност от подкрепяне ", " Така ли ще храним България ", " Стига неистини! ".

 Снимка: Facebook/Даниел Божанков

Производителите обявиха, че в случай че не бъдат чути, приготвят огромен митинг в София на 9 септември.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР