Десетки жалби са постъпили във Върховния административен съд (ВАС) срещу

...
Десетки жалби са постъпили във Върховния административен съд (ВАС) срещу
Коментари Харесай

Десетки жалби срещу заповедта за задължително носене на маски заляха съда

Десетки тъжби са постъпили във Върховния административен съд (ВАС) против заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за наложително носене на маска на закрити и открити публични места, под опасност от 5000 лв. санкция. Тази заран, след надигналото се публично неодобрение, че в аптеките няма задоволително маски, от Националния действен щаб оповестиха, че ще има гратисен интервал - до 0 часа в събота, с цел да имат време хората да се снабдят. Оттам настояха, че има обезпечени защитни средства, само че очевидно не било всеобщо на всички места. В същото време обаче зам.-шефът на "Охранителна полиция " Тони Тодоров сподели, че взаимни отстъпки няма да има и полицията ще глобява от през днешния ден.
"Не би трябвало да приказваме за демонстрация на някаква приемливост от страна на полицейските чиновници за неспазване на ограниченията от страна на жителите. Налагането на тези наказания е просто неотложно и наложително. Заявяваме изрично, че няма да вършим компромис с никой ", съобщи той.
Ген. Венцислав Мутафчийски пък акцентира, че следва районните здравни инспекции и Министерство на вътрешните работи да детайлизират къде тъкмо ще е наложително да се върви с маска, само че посочи че това сигурно включва магазини, аптеки, лечебни заведения, банки, превоз, здания на администрацията, всички институции и места, където няма следен достъп.
Шефът на щаба призна, че данните за изгодата от носенето на маски от здрави хора, изключително в случай че не са с най-висока отбрана, са спорни и не се предлагат от Световната здравна организация.
"Противоречиви са данните за използването на маски, болните наложително би трябвало да носят маски, а за здравите са напълно спорни, не се предлага от СЗО. Не измисляме неща, които не са в резултат на положителни практики, а главните ни източници, с цел да постановяваме ограничения, това са Китай, Южна Корея, Израел и огромните страни ", сподели обаче Мутафчийски и посочи, че от през вчерашния ден същата мярка за маските е наложена в Израел и Австрия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР