Десетки измръзнали до смърт дроздове има в монтанското село Василовци,

...
Десетки измръзнали до смърт дроздове има в монтанското село Василовци,
Коментари Харесай

Ята дроздове гинат в снеговете край Лом

Десетки измръзнали до гибел дроздове има в монтанското село Василовци, близо до Лом. Загинали от студовете птички са видяни и по полетата в региона, оповестиха локални поданици. Ятата дроздове пристигнали в Северозапада още през предходната седмица дружно с щъркелите.

Заради стегналата още веднъж зима – със снеговалежи, мощен вятър и мразовити нощи обаче, пернатите не съумели да продължат пътя си и останали по ниви и ливади, а част от тях кацнали и в обитаемоте места. „ Никога до момента не сме виждали през март толкоз доста птички. Подскачат по улиците и къщите, търсят храна ”, описаха поданици на Лом. Цели ята дроздове пък се настанали в село Василовци – на 15 км от Дунав, край река Лом. Снегът и студът обаче вкочанили част от птичетата и те издъхнали. „ Десетки птици са паднали по дворовете на крайните къщи и в нивите край Василовци. Искаме да помогнем и звъним на всевъзможни телефони на държавни служби! ”, сигнализира пенсионираната учителка Цветана Николова. Кметът на Василовци Огнян Йорданов дружно с локални поданици към този момент се е заел със спасяването на пернатите.

„ Още предходната седмица посрещнахме щъркелите, видяхме и дроздовете по какъв начин бедстват в снега. Сложихме им храна и край река Лом, и в селото, от апетит ги отървахме, само че очевидно от студа не можем! От цялото село се обаждат за умрели птичета ”, показа локалният властник. Пойните дроздове са прелетни птички, които дохвърчат у нас през март и април и остават по полета, гори и ливади чак до началото на зимата, когато отпътуват на юг. Малките пъстри пернати се считат за едни от най-големите песнопойци след славеите, кръшните им трели наподобяват звуци на флейта и се чуват на над 500 метра през нощите.

Въпреки че през последните години популацията им понижава, дроздовете не се считат за заплашен тип и съгласно специалисти броят им се движи сред 81 и 216 млн. в света.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР