Десетки излязоха на протест в защита на паметника 1300 години

...
Десетки излязоха на протест в защита на паметника 1300 години
Коментари Харесай

Протест в защита на паметника 1300 години България, десетки излязоха пред НДК

Десетки излязоха на митинг в отбрана на паметника " 1300 години България " пред НДК, който следва да бъде отстранен, а на негово място да се издигне различен, отдаден на войниците от Първи и Шести софийски полк от Балканските и Първата международна войни.

Недоволните от бъдещото срутване на паметника застанаха по продължението на телената ограда към към този момент рушащия се монумент, държейки табели с надписи " Изкуство, история, истина ", " ДА запазим паметника за бъдните генерации " и др. 

Протестиращите дефинират паметника като " произведение на изкуството ", макар настоящия му тип. 

Те за малко стопираха придвижването на кръстовището на бул. " Патриарх Евтимий " и бул. " Витоша ".

Преди седмица още веднъж имаше митинги в отбрана на монумента. Недоволстващите даже подадоха тъжба против демонтирането на паметника, която бе отхвърлена от Столична община.

В отбрана на паметника се разгласи и акад. Светлин Русев, Съюзът на българските архитекти е Съюзът на българските художници, които обявиха позицията си в отворено писмо преди време. 

Решението на общината обаче е дефинитивно и не предстои на обжалване и по този начин напълно скоро ще се разделим с един от най-обсъжданите и най-противоречиви монументи у нас, станал част от града през 1981 година
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР