Десетки интелектуалци, общественици и граждани се събраха тази вечер пред

...
Десетки интелектуалци, общественици и граждани се събраха тази вечер пред
Коментари Харесай

Протестиращи поискаха от Макрон да не блокира пътя на Македония и Албания към ЕС

Десетки интелектуалци, общественици и жители се събраха довечера пред посолството на Френската република в София с цел да изразят своето противоречие с решението на президента Еманюел Макрон да блокира започването на договаряния за присъединение на Скопие и Тирана към Европейски Съюз, заяви БГНЕС.
Участниците в бдението приканиха Макрон да преразгледа решението си и да бъде на висотота на огромните френски държавници като Дьо Гол и Жак Ширак и да не слагат под риск стабилността и сигурността на Балканите в един толкоз комплициран исторически миг. Те подчертаха, че “това е първият митинг в Европа за участие на една страна в ЕС”.

Участниците скандират: “България и Македония под едно небе!, “Не на лицемерието, Да на Македония”.

“Ние сме очевидци на възраждането на Френско-сръбския съюз, който “през последните години беше “занемарен” и който цели да блокира европейското бъдеще на Македония”, съобщи известният балкански експерт и журналист Иван Николов.

Друг участник в бдението прикани “за безкомпромисна и поредна поддръжка за европейското челнство на районен съд Македония, тъй като в противоположен случай подкрепяните от вън националисти ще дестабилизират целият регион”.

В писмо до Маркон уредниците на бдението приканват френският президент да не разрешава “Република Северна Македония да бъде тласката към политически хаос”.

Представител на френското посолство одобри писмото на протестиращите, с което те приканват Макрон да промени решението си и да не слага под риск бъдещето на Балканите и Европейски Съюз. /БГНЕС
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР