Десетки хора се събраха в центъра на столицата за тазгодишния

...
Десетки хора се събраха в центъра на столицата за тазгодишния
Коментари Харесай

Луковмарш започна в столицата

Десетки хора се събраха в центъра на столицата за тазгодишния Луковмарш, който отбелязва годишнината от гибелта на противоречивата за историята персона на военачалник Христо Луков. Маршът стартира макар възбраната за осъществяване на шествие. За поредна година столичният кмет Йорданка Фандъкова не разреши организирането на проявата, с цел да се избегнат конфликти с хора с притивоположни възгледи. Позволено бе само слагането на цветя пред паметната плоча на военачалник Луков.
 Фандъкова: Луковмарш не е позволен  Религиозните общности мощно разтревожени от Луков марш


Демонстрантите с факли и тъмни облекла пресякоха кръстовището при ул. " Г. С. Раковски " и " Цар Освободител " в дълга колона.

Според тях ген. Луков е народен воин. Участниците в марша отхвърлят антиеврейските му настройки.

За мнозина обаче генералът е проводник на политиката на фашистка Германия у нас.

По традиция честванията в памет на ген. Христо Луков носят мощен неонацистки заряд. Освен воин от Първата международна война и боен министър, той е водач на крайнодясната националистическа групировка " Български национални легиони " и постоянно е упрекван в антисемитизъм.

Луков е погубен е пред вратата на дома си от наказателна група на Българска комунистическа партия.

Маршът през днешния ден ще приключи на мястото на гибелта му - неговия дом на ул. " Тракия " 1, където ще бъдат положени цветя.

По обяд в София се състоя и контрапротест против Луковмарш. Мирното шествие потегли от градинката пред Централната баня. За малко беше блокирано кръстовището на бул. " Княгина Мария Луиза " и улица " Екзарх Йосиф ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР