Десетки хиляди се събраха отново в Германия в неделя, за

...
Десетки хиляди се събраха отново в Германия в неделя, за
Коментари Харесай

Десетки хиляди протестираха срещу крайнодесните в Германия

Десетки хиляди се събраха още веднъж в Германия в неделя, с цел да стачкуват против крайнодясната партия „ Алтернатива за Германия “ (АзГ), откакто стана ясно, че членове на партията са обсъждали проекти за всеобщо депортиране на мигранти на среща с екстремисти.

Напливът от стачкуващи беше толкоз огромен в Мюнхен, че уредниците бяха принудени да анулират планувано шествие и да помолят хората да се разотидат от съображения за сигурност. Организаторите оповестиха, че на демонстрацията са се събрали към 50 000 души, два пъти повече от записаните за събитието. По-раншна оценка, оповестена пред множеството, беше 200 000, съгласно публицист от Агенция Франс Прес. Според немския ежедневник „ Зюддойче цайтунг “, полицията се е спряла на число някъде по средата - към 100 000 участници.

Тези, които стигнаха до мястото на планувания митинг, носеха табели с надписи „ Нацистите вън “ и „ Сега в никакъв случай повече “. Около 250 000 души към този момент са се събрали в градовете в страната в събота, съгласно оценки на телевизия ARD. Демонстрации бяха свикани на към 100 места в Германия от петък до уикенда, в това число в Мюнхен, Берлин и градове в източната част на страната, където АзГ има своите бастиони.

Заемете позиция

Вълната от готовност против крайнодясната партия беше провокирана от известие на 10 януари на проверяващото издание Correctiv, който разкри, че членовете на „ алтернативата “ са обсъждали експулсирането на имигранти и „ неасимилирани жители “ на среща с екстремисти. Сред участниците в диалозите е бил Мартин Селнер, водач на австрийското „ Движение за еднаквост “, което се причислява към теорията на конспирацията за „ огромната замяна “, съгласно която има скрит план от небели мигранти да заменят „ локалното “ бяло население на Европа.

Новината за събирането провокира шок в цяла Германия в миг, когато пораства поддръжка за „ опция “ в социологическите изследвания - освен това единствено месеци преди три огромни районни избори в Източна Германия, където поддръжката им е най-силна. Антиимиграционната партия удостовери наличието на свои членове на срещата, само че отхвърли да поема плана за „ ремиграция “, поддържан от Селнер.

В Кьолн уредниците пресметнаха, че 70 000 души са се включили към неделния митинг в града, до момента в който в Бремен локалната полиция сподели, че 45 000 души са излезли в центъра. Политици, както и църковни водачи и футболни мениджъри от Бундеслигата приканиха хората да се опълчват на крайната десница. Канцлерът Олаф Шолц, който се причисли към проява предишния уикенд, сподели, че всеки проект за експулсиране на имигранти или жители се равнява на „ нахлуване против нашата народна власт и на собствен ред против всички нас “. Той прикани " всички да заемат позиция - за единодушие, за приемливост, за нашата демократична Германия ".

Огромна неустановеност

Вътрешната министърка Нанси Фейзер отиде още по-далеч, казвайки във вестниците на пресгрупата " Функе ", че срещата на крайната десница припомня за " ужасната конференция във Ванзее ", където нацистите възнамеряваха унищожаването на европейските евреи през 1942 година. Протестите против крайната десница могат да " възстановят доверието в демократичното държание ", сподели Йозеф Шустер, началник на Централния съвет на евреите в Германия, пред телевизионния оператор Welt TV.

Евреите в страната почувстваха " голяма неустановеност ", засилена от вълната от антисемитски произшествия след началото на войната Израел-Хамас, сподели Шустер.

Протестиращите се събраха за първи път предишния уикенд в Берлин и Потсдам, където се организира екстремистката среща, и от този момент набраха скорост.

В събота към 35 000 души се събраха в центъра на Франкфурт, откликвайки на апела за " отбрана на демокрацията " против АзГ. Президентът Франк-Валтер Щайнмайер съобщи в неделя, че протестиращите „ дават на всички нас кураж “. „ Те пазят нашата република и нашата конституция против нейните врагове “, акцентира той във видеообръщение. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР