Десетки хиляди сърби излязоха по улиците в няколко големи града

...
Десетки хиляди сърби излязоха по улиците в няколко големи града
Коментари Харесай

„Ще издържим“: Седми масов митинг в Сърбия срещу правителството

Десетки хиляди сърби излязоха по улиците в няколко огромни града в събота вечерта. Антиправителствените митинги се организират за седми път след двете всеобщи стрелби при започване на май, оповестява организация Ройтерс.

В столицата Белград демонстрантите  блокираха основна улица с гледище държавното управление да поеме отговорност за поощряването на насилието, което съгласно тях е довело до гибелта на 18 души на 3 и 4 май.

Опозицията упреква държавното управление, че не е предотвратило нещастието

Припомняме, че Сърбия беше разтърсена предишния месец от два невиждани случая, случили се в поредни дни. На 3 май младеж умъртви десетима в главно учебно заведение, а на 4 май 21-годишен мъж простреля осмина в град покрай Белград.

Снимка: Reuters

Протестиращите упорстват за оставката на министъра на вътрешните работи Братислав Гашич, както и на шефа на тайните служби Александър Вулин. Те също по този начин желаят лишаване на националните лицензи за телевизионни канали Pink TV и Happy TV, тъй като съгласно тях предизвикват насилието. Настояват и за закриването на няколко таблоиди със същите претекстове.

Това е най-тъжният Гергьовден в съседката ни. Тишината е на всички места.

Премиерът Ана Бърнабич съобщи предходната седмица, че е подготвена да подаде оставка и предложения на среща опозиционните партии, които поддържаха митингите . Лидерите на митинга обаче обявиха, че няма да приказват с държавното управление, до момента в който настояванията им не бъдат изпълнени.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР