Десетки хиляди руснаци излязоха за поредна седмица по улиците на

...
Десетки хиляди руснаци излязоха за поредна седмица по улиците на
Коментари Харесай

Нови мощни протести предизвикаха Кремъл

Десетки хиляди руснаци излязоха за поредна седмица по улиците на Москва и други градове с искане самостоятелни претенденти да бъдат позволени до явяване на локалните избори през септември, оповестиха международните организации. Въпреки дъждовното време и засиленото полицейско наличие, самостоятелната група „ Бял брояч “, която следи наличието на митингите в Русия, твърди, че по улиците на столицата е имало близо 47 000 души и това са най-масовите демонстрации в страната от 2012 година От московската полиция декларират, че протестиращите са били 20 000 и демонстрацията този път е била позволена.

Преди началото на митинга един от водачите на опозицията Любов Собол е била задържана от полицията за битка с безредиците. Тя е била отведена в Следствения комитет, само че преди задържането й успя да качи видео в обществената мрежа Туитър, на което се вижда по какъв начин маскирани представители на реда проникват в офиса й. Руската полиция е задържала общо 245 души, 146 от които в Москва. Министерство на вътрешните работи пък заяви за 136 задържани за присъединяване в неразрешени акции, които опозиционери провели в центъра на столицата след съгласувания митинг-концерт в поддръжка на нерегистрирани претенденти за присъединяване в изборите за локален парламент. Те са били арестувани за разнообразни правонарушения.

Участниците в шествието носеха съветски флагове и желаеха освобождението на задъражните представители на опозицията от последните седмици. Те скандираха „ Путин е крадец “ и „ Долу чекистката страна “ във връзка с тайната полиция на Съветския съюз и нейните способи. Преди няколко дни съветското Министерство на външните работи упрекна " външни сили ", в това число посолството на Съединени американски щати и немската медия „ Дойче веле “, в поощряване на поддръжката за митингите, които непрекъснато се разрастват.

Началото им бе обещано през юли, когато управляващите отхвърлиха да включат десетки самостоятелни претенденти в бюлетината за изборите за локалния парламент на Москва, които ще се проведат през септември. Местната Дума, която е формирана от 45 членове, е виновна за разпределянето на бюджет от 43 милиарда $ и сега е следена от прокремълската партия Единна Русия.

Солидарните с московските митинги показаха в редица други съветски градове като Санкт Петербург, Екатеринбург, Краснодар, Ростов и Тюмен. Според опозиционния водач Алексей Навални сходни митинги е имало в 40 града в Русия. Части на ОМОН арестуваха най-малко 40 души в Санкт Петербург, двама са задържани и на шествието в Ростов на Дон. От десетки до стотици бяха участниците в акции на взаимност в Сибир (Новосибирск, Томск, Иркутск, Омск, Красноярск), както и в съветския анклав Калининград.

ПРИЗИВ

Организатори на московския протест разгласиха в петък план за резолюция, в която от името на участниците, московски депутати и претенденти за изборите се упорства за преустановяване на наказателните и административни каузи поради мирни митинги, предпазени от конституцията и изборните права. " Делото за така наречен противозаконни всеобщи вълнения е изфабрикувано и пожелаваме обществено следствие и правосъдно гонене на отговорните за създаване на режим на политически репресии ", се споделя още в документа. Друго искане е оставка на кмета Сергей Собянин и на ръководителя на московската изборна комисия Валентин Горбунов за дискредитиране на изборните процедури и лустрация за всички членове на изборни комисии. " Ако не регистрирате самостоятелни от управляващите претенденти, ще желаеме анулация на изборните резултати ", споделят уредниците.

ШОУ

В същото време съветският президент Владимир Путин ръководи мотоциклет с панер „ Урал “ по време на интернационалното мотоциклетно шоу „ Сянката на Вавилон “, проведено от клуба „ Нощните вълци “ в Севастопол, Крим. Путин повози даже двама локални политици. „ Много се веселя да видя всички ви, доста е хубаво, че продължавате тази традиция, която стартира преди 10 години. Поздравявам ви за годишнината и ви искам всичко най-хубаво “, се обърна съветският президент към мотоциклетистите. Шоуто „ Сянката на Вавилон “ се организира от „ Нощните вълци “ на Кримския полуостров за 11-и път. Украинското Министерство на външните работи остро разкритикува визитата на Путин на " окупираната " му територия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР