Десетки хиляди протестиращи маршируваха през Мадрид в знак на противопоставяне

...
Десетки хиляди протестиращи маршируваха през Мадрид в знак на противопоставяне
Коментари Харесай

Големи протести срещу каталунското споразумение за амнистия в Мадрид, след като премиерът положи клетва

Десетки хиляди протестиращи маршируваха през Мадрид в символ на опълчване на спорния каталунски закон за прошка, който разреши на испанския министър председател Педро Санчес да сформира държавно управление за втори мандат.

Испанската социалистическа работническа партия (PSOE) на Санчес си обезпечи поддръжката на каталунската сепаратистка партия Junts, като предложи прошка на тези, които са свързани с несполучлив опит за районна самостоятелност преди шест години.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла. Испанските социалисти реализираха съглашение за държавна коалиция с твърдо лява партия Испански министър: Израел би трябвало да приключи " геноцида " на палестинците в Газа Испанският министър Санчес ще остане Премиер след съглашение за прошка с каталунските сепаратисти Изборна драма в Испания: Санчес печели поддръжка за нов мандат след каталунско съглашение завършек на списъка

Според управляващите повече от 170 000 са взели участие в митинга в събота, най-големият до момента против договорката, който накара опозицията да излезе на улиците в градовете в цялата страна.

Санчес постави клетва в петък, съвсем четири месеца след неубедителни избори, които оставиха страната с върховен парламент. Основната консервативна опозиционна Народна партия (PP) завоюва максимален дял от гласовете, само че дясната коалиция с крайнодясната партия Vox не съумя да обезпечи безспорното болшинство, належащо за сформиране на държавно управление.

Протестиращите развяваха испански флагове и държаха плакати с надписи „ Санчес изменник “ и „ Не продавайте Испания “.

Четири правосъдни асоциации, опозиционни политически партии и бизнес водачи споделят, че законът заплашва върховенството на закона и разделянето на управляващите.

Лидерът на Политическа партия Алберто Нунес Фейхоо и Сантяго Абаскал, началник на Vox, бяха измежду стачкуващите.

След митинга стотици хора стачкуваха на автомагистралата покрай двореца Монклоа, резиденцията на премиера в Мадрид. Път A6 беше затворен за към час по време на митинга, само че по-късно беше отворен още веднъж, откакто полицията разчисти региона.

Малък митинг се организира пред испанското посолство в Лондон.

Приблизително 400 души, участващи в устрема за самостоятелност, който стигна до върха през 2017 година, ще се възползват от закона, в това число сепаратисти и полиция, участващи в конфликти с деятели.

Сред тях е някогашният президент на Каталуния Карлес Пучдемон, водачът на Junts и мозъкът зад противозаконния референдум, който през днешния ден живее в заточение в Белгия.

Референдумът за самостоятелност беше разгласен от съдилищата за противозаконен и докара до най-тежката политическа рецесия в Испания от десетилетия.

Амнистията ще бъде най-голямата в Испания след общата прошка от 1977 година за закононарушения, осъществени по време на диктатурата на Франсиско Франко, и първият закон за прошка, утвърден в Европейския съюз от 1991 година, съгласно испанския проучвателен съвет CSIC.

Санчес, който завоюва парламентарно гласоподаване за сформиране на ново държавно управление в четвъртък със 179 гласа " за " и 171 " срещу ", отбрани закона, заявявайки, че амнистията ще помогне за понижаване на напрежението в Каталуния. Някои от неговите министри, в това число върховен чиновник на PSOE Феликс Боланос, приветстваха законодателството като метод за „ изцеление на рани и разрешаване на съществуващия политически спор “ в района.

Протестиращи, в това число неонацистки групи, организираха демонстрации пред централата на социалистическата партия в Мадрид в продължение на 15 поредни нощи, откогато беше оповестено съглашението, което докара до жестоки конфликти с полицията и арести.

В изследване на социологическата компания Metroscopia в средата на септември почти 70 % от респондентите – 59 % от тях поддръжници на социалистите – споделиха, че са срещу концепцията за прошка.


Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР