Десетки хиляди протестираха в центъра на Прага с искане за

...
Десетки хиляди протестираха в центъра на Прага с искане за
Коментари Харесай

Хиляди протестираха срещу премиера Бабиш в Прага

Десетки хиляди стачкуваха в центъра на Прага с искане за оставката на премиера на страната Андрей Бабиш - поради обвинявания в машинация, съобщи БГНЕС.

Миналата седмица прокуратурата в Чехия възобнови прекъснато по-рано дело, в което се твърди, че той посредством машинация е получил пари от Европейски Съюз като дотация през 2007 година, четири години преди да влезе в политиката. Бабиш отхвърля да е направил каквито и да е нарушавания и отхвърля да се отдръпна.
Протестът беше проведен след още по-големи манифестации против премиера през юни и ноември, най-големите сходни събития от рухването на комунизма през 1989 година. Митингът на емблематичния площад " Вацлав " в Прага беше проведен от протестно придвижване, почнало от студенти, които имат за цел да смъкват Бабиш поради неговия крах да се оправи с корупцията.
В допълнение към следствието за машинация, Бабиш в този момент е изправен и пред следствие за спор на ползи.
Одит на Европейската комисия заключи, че неговите бизнес ползи са несъвместими с политическата му роля, съгласно изтекли документи, получени от чешки медии. Одитът също по този начин допуска, че компанията му Agrofert би трябвало да върне големи суми в дотации от Европейски Съюз и от страната.
Бабиш споделя, че е трансферирал Agrofert на два доверителни фонда, както се изисква според чешкото законодателство.
Въпреки неволите на Бабиш, партията му към момента е отпред на изследванията на публичното мнение със постоянна, 30-процентова поддръжка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР